Агропросперіс Банк – один з наймолодших українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агропросперіс Банк – один з наймолодших українських банків

Фондовий ринок
1079
Агропросперіс Банк – один з наймолодших українських банків. Точніше, де-юре він був створений ще 2007 року як «Астра банк», але три роки тому був визнаний неплатоспроможним і викуплений у власника дочірньою компанією міжнародного інвестиційного фонду NCH Capital. Ця угода – одна з небагатьох випадків придбання і оживлення банку, що «лопнув».
З приходом нового інвестора у нього почалося нове життя. Агропросперіс став свого роду унікальним, вузькопрофільним банком, оскільки став спеціалізуватися виключно на невеликих агропідприємствах. Про те, як банк почувається сьогодні, а також про ситуацію на ринку загалом розповів голова його правління Сергій Щепанський.
– За даними НБУ, минулого року банківська система закінчила рік зі збитками 24,4 млрд грн. Яким був фінансовий результат вашого банку 2017 року? Які прогнози на поточний рік?
– Наш прибуток за 2017 рік становив 6,4 млн грн. Для порівняння: у липні 2015 року, коли наш інвестор купив банк, у банку було 165 млн грн збитків. За 2,5 року ми вийшли на стабільну прибуткову роботу і цього року націлені подвоїти результат 2017 року.
– В якому стані зараз перебуває український банківський ринок? Криза минула?
– Він зараз у кращій формі, ніж, приміром, роком раніше. Істотно скоротилася кількість збиткових банків, стабілізувалася ситуація з рівнем проблемної заборгованості, знизилися депозитні ставки, з’явилися позитивні тренди в обсязі виданих кредитів і залучених депозитів. Ситуація на банківському ринку значною мірою відображає загальний стан економіки країни. Схоже, Україна стала на шлях відновлення, і це дуже добре.
– У Нацбанку підрахували, що частка проблемних кредитів у банківській системі, як і раніше, залишається високою: понад 54%. Як у вас з цим показником?
– У нашому банку рівень проблемних кредитів становить 0,015% від кредитного портфеля. Це рекордний показник для банківської системи. Ми активно кредитуємо лише третій рік, тому всі видані нами кредити є відносно новими і, що важливо, дуже якісними. Зараз ми маємо лише один проблемний кредит на невелику суму – 38 000 грн. В подальшому у міру зростання портфеля ми не очікуємо, що частка прострочення у нашому банку перевищить 1-2%.
– Нацбанк встановив досить жорсткий графік капіталізації банків. До липня 2018 року статутний капітал банків має зрости до 300 млн грн, а до липня 2024 року – до 500 млн грн. Це буде випробуванням для банків в цілому і для вашого банку зокрема?
– На даний момент наш статутний капітал становить 310 млн грн. Це з урахуванням останнього траншу в розмірі 100 млн грн, який перебуває на реєстрації в НБУ. Докапіталізація – це справді випробування для банків. Не всі інвестори готові вкладати гроші в український банківський ринок з його рівнем невизначеності. Але наші акціонери розуміють прибутковість своїх вкладень і інвестують в банк у міру його зростання, не чекаючи встановлених строків.
НБУ запроваджує новий норматив ліквідності LCR. Наскільки складним для банків стане процес входу в нього? Чи не спровокує це зростання попиту на ОВДП і менше бажання кредитувати реальний сектор?
– Ми почуваємося комфортно з цим нормативом з великим запасом міцності. Нам здається, що регуляторні норми не є бар’єром у кредитуванні реального сектору. Його стримують ситуація із захистом прав кредиторів, бізнес-етика і якість управління фінансами підприємств-позичальників.
– Основний напрямок Агропросперіс Банку – агробізнес. Аграрії, тим більше експортери, сьогодні бажані клієнти для будь-якого банку. Чи вистачає їх на всіх банкірів? І чому саме ваш банк їх приваблює?
– Це зростаючий ринок, і досі багато клієнтів малого та середнього бізнесу взагалі не кредитуються в банках. За рахунок своєї спеціалізації тільки на агросекторі ми маємо хорошу експертизу в галузі, максимально розуміємо потреби наших клієнтів і говоримо з ними однією мовою. Ми кредитуємо під заставу майбутнього врожаю та аграрних розписок, чим полегшуємо доступ до грошових коштів малим та середнім господарствам, які зазвичай не мають достатнього заставного майна для отримання класичного банківського кредиту в необхідному обсязі. Ми працюємо з невеликими господарствами, що обробляють 100-200 га землі, які не розглядаються іншими банками. Але найголовніше те, що ми даємо нашим позичальникам не тільки ресурси, ми допомагаємо їм підвищити ефективність бізнесу, консультуючи в питаннях фінансового планування, вибору агротехнологій, продажу на експорт.
– За останній рік депозити в банках подешевшали, при цьому ставки за кредитами залишаються досить високими. Чи є шанс на те, що розрив між ними скоротитися? Чи знижував ваш банк ставки за кредитами минулого року, чи плануєте знижувати їх у поточному?
– Як і всі банки, ми знизили ставки за кредитами слідом за зниженням депозитних ставок. Великого розриву між ставками за депозитами і кредитами ми не бачимо. При цьому треба розуміти, що при залученні депозитів банк витрачає гроші на обслуговування вкладників, відрахування внесків у фонд гарантування вкладів. Враховуючи майбутні невизначеності, пов’язані з прийдешніми виборами і продовженням програми співпраці з МВФ, ми не прогнозуємо зниження процентних ставок за кредитами.
– За останні роки банки серйозно скоротили мережі відділень і почали робити ставку на дистанційне обслуговування клієнтів. Яка політика вашого банку в цьому питанні? Які віддалені сервіси ви просуваєте? Наскільки популярні вони серед клієнтів?
– Наші агроклієнти з 14 областей України вже третій рік успішно обслуговуються саме дистанційними каналами, і потреби в розширенні нашої фізичної присутності для цього сегмента ми не бачимо. Ми мобільні і працюємо там, де зручно нашому клієнту – на його підприємстві. В роботі з фізичними особами ми знаходимося тільки на початку шляху і плануємо стартувати саме з електронних каналів. Розраховуємо, що вони будуть популярні серед клієнтів.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас