Коли нова арка на ЧАЕС запрацює: Порошенко озвучив терміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли нова арка на ЧАЕС запрацює: Порошенко озвучив терміни

Казна та Політика
578
Захисна арка, яка в 2016 році була зведена над четвертим енергоблоком на Чорнобильській АЕС, буде введена в експлуатацію в грудні нинішнього року. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час візиту на ЧАЕС з нагоди 32-ї річниці аварії на атомній електростанції.
Він пояснив, чому не квапить запуск конфайнменту на ЧАЕС.
“Цього року завершиться один з важливих етапів перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему. На грудень заплановано введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту, встановленого ще раніше, в тому числі при моїй присутності. Завершуються роботи з монтажу обладнання та систем, проводиться пуско-налагоджувальні роботи систем і елементів. Я не прискорюю запуск, оскільки якість і безпека для нас є найбільш важливими критеріями, яким він повинен відповідати”.
Порошенко зазначив, що також в цьому році повинні запустити в промислову експлуатацію комплекс поводження з твердими радіоактивними відходами і завод з переробки рідких радіоактивних відходів.
“В кінці цього року планується розпочати гарячі випробування на новому сховищі відпрацьованого ядерного палива. Я тільки проекзаменував стан готовності. Мені доповіли, що сьогодні це 98% і тільки принципова позиція експлуатантів при твердих директивах уряду забезпечує гарантовану якість і безпеку функціонування цього надзвичайно важливого підприємства в майбутньому”.
Нагадаємо, в Чорнобилі практично закінчили будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива неподалік від ЧАЕС, проектний термін експлуатації якого становить сто років. В.о. гендиректора Чорнобильської АЕС Валерій Сейдей розповів про проблемну ситуацію в цьому питанні. За його словами, сховище відпрацьованого ядерного палива – це тимчасове рішення.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас