Тетяна Соловйова: податкова декларація про доходи. Що, коли, кому? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тетяна Соловйова: податкова декларація про доходи. Що, коли, кому?

Казна та Політика
7918
Цього року українці до 2 травня повинні подати декларацію про доходи за підсумками 2017 року.
Ми можемо отримувати дохід у вигляді заробітної плати, винагороди за послуги, інвестицій, подарунків або спадщини.
При цьому кожен з нас постійно задіяний в різних фінансових потоках: можемо виступати як одержувачем доходу, так і надавати його. А можемо бути і зовсім посередниками в отриманні-наданні доходу.
Та не всі знають, в яких випадках необхідно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) і з яких доходів платити податок.
У розпал кампанії з декларування доходів фізичних осіб важливо врахувати такі моменти.
*Хто зобов’язаний подавати податкову декларацію? *
Спочатку варто визначити, чи зобов’язує вас закон подавати податкову декларацію.
Звітувати про доходи повинні як резиденти України, так і нерезиденти.
Відмінність полягає в тому, що ці дві категорії декларантів показують різні типи доходу: українці повинні відобразити як дохід, отриманий в Україні, так і за кордоном. Іноземці ж декларують дохід, отриманий тільки в Україні.
Кому пощастило не подавати декларацію?
Обов’язок щодо подання податкової декларації не поширюється на фізичних осіб, які отримували доходи:
  • Від податкових агентів, якщо такий дохід не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно з нормами Податкового кодексу України.
  • Виключно від податкових агентів, незалежно від виду і розміру доходу.
  • При продажу (обміні) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок до нотаріального посвідчення.
  • У вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок до нотаріального оформлення спадщини.
  • Наприклад, протягом року ви отримували дохід тільки у вигляді заробітної плати.
Значить необхідності подавати податкову декларацію у вас немає, бо ваш роботодавець є податковим агентом стосовно вашого доходу. Відповідно, він відзвітував і сплатив податок замість вас.
Отримали подарунок або спадщину – чекайте лист із податкової
Цікава ситуація складається при сплаті податків та подання декларації, якщо людина отримала спадок або подарунок.
Якщо ви отримали спадщину або подарунок від родича першого або другого ступеня споріднення, Податковий кодекс України звільняє вас від обов’язку подавати податкову декларацію.
При цьому така спадщина/дар буде обкладатися податком на доходи за ставкою 0%.
Нотаріус щокварталу подає до податкової інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та інформацію про посвідчення договорів дарування.
Але нотаріус відправляє в податкову не всі дані, пов’язані з оформленням спадщини/дарування. Тому не дивуйтеся, якщо після проведення операції вам прийде запит від податкової з проханням подати декларацію або надати пояснення і документи, що підтверджують правильність оподаткування відповідної операції, позаяк податкова «не розуміє», чи правильно ви застосували ставку в 0%, зважаючи на ту інформацію, яку вона має.
Та ж історія склалася на практиці, якщо вам дарує подарунок юридична особа. Наприклад, ви виграли в акції новенький телевізор, а може, вам посміхнулася фортуна і ви виграли кілька призів.
Підприємство-організатор акції зобов’язане подавати звіт за формою 1 ДФ, в якому потрібно вказати розмір нарахованого вам доходу (вартість подарунка). Але податкова знову-таки не бачить всю суть операції, тому отримання запиту від податкової володарем призу в даному випадку також не виключено.
Що вважається доходом з метою декларування?
Важливо визначити, чи отримували ви в звітному році доходи, які підлягають декларуванню. Отже, що Податковий кодекс України відносить до доходу?
Це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами України, від будь-яких видів діяльності на території України, в тому числі, але не виключно, доходи у вигляді:
- відсотків, дивідендів, роялті та будь-яких інших пасивних (інвестиційних) доходів;
- доходів від здачі майна в оренду;
- доходів від продажу рухомого та нерухомого майна, доходів від відчуження корпоративних прав, цінних паперів, в тому числі акцій українських емітентів;
- спадщини, подарунків, виграшів, призів;
- заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору;
- доходів від підприємницької та незалежної професійної діяльності й інші доходи.
Також українцям доведеться задекларувати дохід, отриманий за кордоном.
Коли подавати декларацію і сплачувати податок?
Законодавство встановлює термін подання декларації до 1 травня 2018 р. Але якщо останній день терміну подання податкової декларації припадає на вихідний день, то останнім днем ​​терміну вважається робочий день, наступний за таким вихідним днем.
Тобто в 2018 р. потрібно встигнути подати податкову декларацію щодо доходів, отриманих в 2017 р., до 2 травня 2018 року, а до 1 серпня 2018 р. сплатити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військовий збір (ВС).
Як подати податкову декларацію?
Подати декларацію можна декількома способами:
- особисто або уповноваженою платником податку на це особою;
- поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- в електронній формі, підписавши податкову декларацію електронним цифровим підписом.
Відповідальність за неподання декларації
Напевно, найбільш хвилюючим питанням для декларантів є: а що ж буде, якщо не подав декларацію або не подав вчасно?
Порушення, пов’язані з неподанням декларації, можна розглядати в двох площинах: за неподання декларації та за несплату податків.
Фінансова відповідальність, передбачена ПК України
1. За прострочення подання податкової декларації або за неподання її зовсім передбачено штраф у розмірі 170 гривень (п. 120.1 ПК України). Якщо до вас вже протягом року було застосовано штраф за такі порушення, це може спричинити накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.
2. У разі, якщо податкова самостійно виявить суму несплаченого податку, передбачено штраф у розмірі 25% суми несплаченого ПДФО і ВЗ (п. 123.1. ПК України). Якщо ви пізніше передбаченого терміну самостійно сплачуєте податок, передбачено штраф у розмірі 20% від суми невчасно сплаченого податку.
3. За несвоєчасну сплату податків передбачено нарахування пені.
Кримінальна відповідальність. Що з криптотрейдерами?
У разі несплати податків на суму в розмірі 881 000 гривень і більше, платник податків може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Тобто, це означає, що вам потрібно отримати доходу на суму 4,5 млн гривень і більше і не сплатити з нього податок.
Зараз багато українців ведуть криптовалютний бізнес, в тому числі на біржі. Торговці криптовалютою на банківські картки можуть отримувати доволі значні суми.
З огляду на правовий вакуум, який склався в сфері оподаткування операцій з криптовалютою, криптотрейдери можуть перебувати в зоні ризику щодо притягнення до кримінальної відповідальності.
На жаль, наше поточне законодавство не зовсім вдало регулює питання оподаткування операцій, пов’язаних з криптовалютою.
Зараз розробляють проект закону (в тому числі за участю експертів адвокатського об’єднання Juscutum), який стосується визначення статусу криптовалюти, а також змін до Податкового кодексу України.
Що робити, якщо не встиг вчасно подати декларацію або вказав неправильні відомості в ній?
Якщо декларація не подана в термін – це не кінець світу, відзвітувати про доходи можна і пізніше. Правда, доведеться сплатити штраф у розмірі 170 гривень, якщо податкова винесе відповідне рішення про сплату штрафу.
Якщо декларація подана, але з помилками, в межах звітного періоду таку декларацію можна переподати без наслідків. Якщо граничний термін подання декларації, в якій виявлено помилки, вже пройшов, то платник податків може подати уточнюючу декларацію.
Варто враховувати, що, якщо в результаті помилки була занижена сума ПДФО або військового збору, що підлягає сплаті до бюджету, доведеться заплатити штраф у розмірі 3% від суми недоплати.
Формувати свою персональну податкову історію рекомендую правильно і зважено. Міжнародне співтовариство диктує правила, які спрямовані на прозорість і відкритість інформації про активи та доходи. Україна, хоч і повільно, але впевнено дотримується таких правил, тому все таємне рано чи пізно стане явним.
Зміни в ПК України спрямовані на визначення порядку оподаткування доходу від продажу криптовалюти як інвестиційного доходу.
В Україні декларування доходів – поки не користується популярністю, але у нього є переваги:​
  • Завчасне декларування доходів дозволить уникнути відповідальності, пов’язаної з неподанням декларації або несплатою податків.
  • Декларування доходів і наявність документації, яка підтверджує джерело походження доходів, дозволить вам придбати дорогу нерухомість або авто без зайвих питань з боку контролюючих або правоохоронних органів.
  • Подання податкової декларації та наявність документів про легальне походження коштів – прекрасний привід довести, що ви добропорядна заможна людина на випадок, якщо ви вирішите поміняти своє постійне місце проживання на затишний і багатий Люксембург або благополучну Норвегію. Адже при відкритті бізнесу за кордоном або отриманні ПНП іноді потрібно підтвердити наявність офіційно отриманих грошей і показати красиву податкову історію. Декларація про доходи фізичної особи – це ваша візитна картка в європейській спільноті.
Тетяна Соловйова, старший юрист Практики оподаткування та бізнес-ефективності Juscutum
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас