НДУ змінює підхід до реформування: що необхідно знати учасникам фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НДУ змінює підхід до реформування: що необхідно знати учасникам фондового ринку

Фондовий ринок
276
Європейська практика передбачає поділ юридичних і технологічних аспектів на ринку цінних паперів. Зазвичай технологічні зміни відбуваються на рівні програмного забезпечення і не регулюються законодавчо. Основна умова – технологія повинна базуватися на юридичних засадах, прийнятих на ринку. Гнучкість даної моделі дозволяє оперативно і в найкоротші терміни вносити зміни для створення більш комфортних умов на ринку для всіх його учасників.
Саме такі підходи НДУ ініціює в Україні, повідомили порталу Finance.ua у прес-службі депозитарію.
«Перед активізацією українського фондового ринку нам необхідно інвестувати в інфраструктуру, – зазначає Міндаугас Бакас, Голова Правління Національного депозитарію України (НДУ). – Бізнес-процеси повинні відповідати ефективним моделям, прийнятим в європейській практиці. Це одна з головних цілей впровадження нового ПЗ. В результаті ми отримаємо не просто нову ІТ-платформу. Це буде новий Центральний депозитарій, інтегрований зі світовим фінансовим простором».
Для депозитарних установ НДУ пропонує 3 нові варіанти технологічної взаємодії з Центральним депозитарієм:
1. Депозитарна установа (ДУ) веде рахунки у цінних паперах своїх клієнтів, використовуючи своє програмне забезпечення (ПЗ). На рівні Центрального депозитарію (ЦД) зберігаються та обліковуються цінні папери ДУ, права на які та права за якими належать власникам цінних паперів такої ДУ, а також облік цінних паперів, що належать самій ДУ.
2. ДУ використовує своє ПЗ, але є клієнти, які хотіли б мати індивідуальний рахунок власника (Individual segregated) на рівні ЦД, що є звичною європейською практикою. При цьому власник не є клієнтом НДУ. Інформація дублюється в НДУ.
3. ДУ для обслуговування своїх клієнтів використовує НА ЦД, відкриваючи такі рахунки в системі НДУ. Управління такими рахунками (проведення операції) здійснюється депозитарною установою, використовуючи весь доступний функціонал ПЗ ЦД.
Незалежно від обраної моделі роботи, депозитарна установа:
  • підтверджує право власності на цінні папери;
  • власник (депонент) має доступ до рахунку в цінних паперах виключно через депозитарну установу;
  • індивідуальний рахунок власника (депонента) у межах рахунку депозитарної установи, відкритого в ЦД (Individual segregated) – це додаткова гарантія збереження права власності.
Варіанти взаємодії з ЦД можуть змінюватися в залежності від обраної депозитарною установою моделі ведення бізнесу.

Довідка Finance.ua:

  • Постачальник нового програмного забезпечення – британська компанія Percival Software Limited.
  • Нова IT-платформа Центрального депозитарію матиме назву DEPEND.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас