75% банків пішли в кредитування МСБ - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

75% банків пішли в кредитування МСБ - банкіри

Кредит&Депозит
1049
Кредитування малого та середнього бізнесу (МСБ) стає драйвером банківського ринку, повідомила заступник голови правління банку “Глобус” Олена Дмитрієва під час “круглого столу”, проведеного “Фінансовим клубом” в Києві у вівторок.
МСБ стає драйвером кредитування, тому що в цьому сегменті якість портфеля в два рази краща, ніж якість портфелів корпоративних клієнтів. 75% банків пішли в кредитування МСБ, і це хороша тенденція”, – сказала вона.
За словами О.Дмитрієвої, в даний час банки намагаються спростити процеси прийняття рішення для кредитування МСБ.
“Банки спрощують підхід до аналізу управлінської звітності, намагаються приймати рішення на підставі звичайної звітності, і банки намагаються скоротити час розгляду заявок. Якщо раніше нормальним був розгляд заявок два тижні, то зараз два дні. Ще одна тенденція – розвиток партнерських програм. Проблема процентних ставок нікуди не поділась, а партнерська програма дозволяє істотно знизити процентну ставку”, – сказала вона.
Як повідомила керівник управління по роботі з МСБ Піреус Банку Світлана Баженова, з жовтня 2017 року по лютий 2018 року кредитний портфель кредитів МСБ в Україні збільшився на 25 млрд грн.
“З жовтня 2017 року по лютий 2018 року кредитний портфель кредитів МСБ в Україні збільшився на 25 млрд грн. При цьому частка кредитів МСБ в загальному портфелі кредитів бізнесу в банках України зросла з 51% до 52%. Зростання було в основному згенероване кредитами компаніям малого і середнього бізнесу. Зростання кредитів з термінами від одного до п’яти років склало близько 16 млрд грн – тобто це було драйвером приросту кредитного портфеля за цей час. При цьому кредити в оборотний капітал зросли лише на 6 млрд грн”, – сказала вона.
Заступник директора департаменту МСБ Укргазбанку Семен Пускай, в свою чергу, наголосив на важливості програм з підтримки розвитку МСБ.
“Ми оптимістично дивимося на майбутнє сегменту МСБ, оскільки у цього напрямку зараз багато помічників. Є держава, яка веде програми щодо здешевлення кредитів для аграріїв. Також ми бачимо активну участь міжнародних фінансових організацій, таких як Німецько-український фонд, ЄІБ, IFC. Після децентралізації почали включатися муніципалітети, які здешевлюють кредитні ставки і підтримують бізнес в своєму регіоні… На сьогоднішній день підписаних і задекларованих з муніципалітетами програм досить багато, але потрібно, щоб ці програми запрацювали. Як тільки вони запрацюють, буде здешевлення ставок”, – сказав він.
Як повідомила директор департаменту малого та середнього бізнесу банку “Південний” Ніна Тараненко, програми з підтримки МСБ активно розвиваються, однак багато підприємців ставляться до них з недовірою.
“Ми активно укладаємо і з містом, і з областю такі програми, але можемо сказати, що не всі клієнти здатні працювати таким чином. Багато хто боїться додаткових перевірок з боку державних органів. Тому, нам потрібно активно працювати з держорганами, і переконувати бізнес, що держава дійсно може надати підтримку. Такі програми цікаві, вони носять цільовий характер”, – сказала вона.
Директор департаменту по роботі з бізнес-клієнтами Ідея Банку Геннадій Зоря також наголосив на важливості держпрограм для підтримки розвитку МСБ.
“Для того, щоб рентабельність малого і середнього бізнесу була більшою, потрібні на рівні держави програми, які “а”: є дотаційними; “б”: стимулюючими. Крім того, необхідні програми з підтримки експорту українських малих і середніх підприємств”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас