Вище й вище: банки продовжують підвищувати ставки за депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вище й вище: банки продовжують підвищувати ставки за депозитами

Кредит&Депозит
5228
Банки продовжують підвищувати ставки за гривневими вкладами фізосіб. Але поки зростання дуже мляве, і не зачіпає річні депозити. Тенденція не торкнулася валютні вклади: ставки за ними продовжують падати.
Починаючи з березня, банки почали потроху підвищувати ставки за гривневими вкладами фізосіб. Спочатку «Мінфін» відзначив зростання максимальної прибутковості за депозитами, а тепер ростуть й середні показники. У той же час вклади в євро й доларах продовжують дешевшати, незважаючи на те, що їх прибутковість і так знаходиться на історичних мінімумах.
Для більш об’єктивного відображення динаміки ставок «Мінфін» ще раз обновив методику. Тепер при підрахунку середньої й максимальної прибутковості не враховуються ставки за депозитними сертифікатами на пред’явника. Ними користується обмежена кількість осіб, а їх прибутковість часто завищена.
Вище й вище: банки продовжують підвищувати ставки за депозитами
Наприклад, в минулому огляді максимальних ставок, у Альфа-Банку було відзначено зростання ставок за доларовими вкладами на 12 і 6 місяців. Але на практиці виросла тільки прибутковість депозитних сертифікатів на пред’явника, за звичайними вкладами ставки впали.
Ми вирішили вивести депосертифікати з огляду.
Всього в депозитному огляді «Мінфіну» бере участь 31 банк. З них депозитні сертифікати клієнтам пропонують 10 фінустанов: Альфа-Банк, Банк Південний, ВТБ, Мегабанк, Таскомбанк, Універсалбанк, Банк Інвестицій та Заощаджень, Правекс-Банк, МТБ Банк, Ідея Банк. Показники дохідності за ними в таблицях більше не враховуються.
Ставки Альфа-Банку були відкориговані й з іншої причини. Раніше вони були трохи завищені в наших статтях. На своєму сайті ця фінустанова вказує прибутковість депозитів з урахуванням бонусу, який діє, наприклад, якщо клієнт відкриває вклад через інтернет-банкінг, або ж оформляє депозит на суму понад 250 000 грн. Але якщо жодна з додаткових умов не дотримана, ставка за гривневими заощадженнями зменшується на 1%, а за валютними – на 0,5%. Фінустанова повідомляє про це в примітці. Це вводило «Мінфін» в оману. Після «розшифровки» всіх нюансів розрахунки середніх ставок в Альфа-Банку були приведені у відповідність. Розрахунок максимальної прибутковості ця ситуація не торкнулася.
Перш ніж перейти до огляду, ми рекомендуємо ознайомитися з методикою дослідження.
З моменту публікації останнього огляду середня прибутковість впала тільки за річними гривневими вкладами. Вони в середньому подешевшали на 0,05%. Депозити на інші терміни подорожчали. Так, середні ставки за вкладами в національній валюті на 9 місяців зросли на 0,05%. Заощадження на 3 й 6 місяців подорожчали на 0,01%.
Середня прибутковість вкладів до запитання підскочила на 0,18%. В основному це пов’язано з тим, що депозитні програми такої терміновості закрив Мегабанк. Він платив за них дуже мало (0,25%), що тягнуло вниз загальний показник прибутковості.
У порівнянні з минулим оглядом ставки змінилися в 10 банках. Вони виросли в Мегабанку, Універсалбанку, Банку Південний й Ідея Банку.
Вклади подешевшали в шести фінустановах: Сбербанку, Альфа-Банку, Укрсоцбанку, МТБ Банку, ВТБ і Ощадбанку.
Долар
Вище й вище: банки продовжують підвищувати ставки за депозитами
Доларові вклади продовжують дешевшати. Найбільше середні ставки впали за 9-місячними вкладами – на 0,14%. Доларові депозити на 6 і 12 місяців в середньому подешевшали на 0,08%. Середня прибутковість 3-місячних заощаджень опустилася на 0,07%.
Середні ставки за вкладами до запитання, навпаки, виросли – на 0,01%. Але, це статистичне зростання. Його знову-таки забезпечив Мегабанк, який закрив такі депозитні програми.
З моменту публікації останнього огляду, ставки за доларовими вкладами виросли всього в двох банках – Мегабанку і Банку Південний. Але зростання було занадто малим.
Еабагато більше фінустанов знизило ставки. До таких відносяться Таскомбанк, Альфа-Банк, Укрсоцбанк, МТБ Банк, А-Банк й Кредобанк.
Також через зміни в методиці ставки впали в ВТБ і Правекс-Банку.
Євро
Вище й вище: банки продовжують підвищувати ставки за депозитами
Серед вкладів в євровалюті найбільше подешевшали заощадження на 9 місяців – в середньому на 0,10%. Також знизилася прибутковість вкладів на 12 і 6 місяців. Вони подешевшали на 0,05% і 0,04% відповідно.
Середні ставки за 3-місячних депозитах і вкладах до запитання впали всього на 0,01%.
За вкладами у євровалюті ставки також зросли в Мегабанку й Південному. Але зростання було занадто незначним й не позначилося на загальній картині.
Знизили ставки Універсалбанк, Промінвестбанк, МТБ Банк, Альфа-Банк, Кредобанк і Укрсоцбанк.
У ВТБ і Правекс-Банку зниження ставок було статистичними через перегляд методики.
«Мінфін» також включає в свої огляди динаміку Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD), який розраховує агентство Reuters.
За даними аналітиків Reuters, з моменту останнього огляду найбільше подешевшали 3-місячні гривневі вклади – на 0,06%. Прибутковість річних депозитів опустилася на 0,04%, а 6-місячних – на 0,02%. Ставки за заощадженнями на 9 місяців не змінилися.
Серед доларових вкладів найбільше прибутковість впала за 9-місячними депозитами – на 0,14%. Вклади на 6 місяців подешевшали на 0,13%, а 12-місячні – на 0,12%. Ставки за заощадженнями на 3 місяці опустилися на 0,11%.
За даними Reuters, серед вкладів в євро спостерігається цілковитий обвал. Так, вклади на 9 місяців подешевшали на 0,28%. Річні депозити впали в ціні на 0,26%. Ставки за 6-місячними вкладами опустилися на 0,22%. Прибутковість 3-місячних вкладів знизилася на 0,19%.
Методика
Для огляду ми відібрали 31 найбільший банк за обсягом депозитного портфеля фізичних осіб, за даними Національного банку.
Звертали увагу на всі депозитні програми банків. При визначенні середньої ставки відбирали вклади на один термін та в одній валюті. Наприклад, у банку Х є 3 депозитні програми на 6 місяців у гривні. Перша передбачає виплату відсотків щомісячно, друга — в кінці терміну, третя — дозволяє поповнювати вклад протягом терміну дії. Через ці особливості ставки за всіма 3 програмами різні. Щоб отримати середнє значення, ми підсумовуємо прибутковість за всіма вкладами й виводимо середнє число.
При підрахунку враховувалися програми лояльності та бонуси банків, доступні широкому колу людей. Наприклад, бонуси за оформлення депозиту онлайн або на велику суму (до 200 000 грн).
Також ми не враховували ставки за «соціальними» депозитами — пенсійним, дитячим, студентським й т.п. Такі вклади доступні обмеженому колу осіб, ставки по ним завищені. Тому при підрахунку вони «змащують» загальну картину.
Всі середні ставки ми звели в таблиці. Банки розміщенні в них за розміром ставок за річними вкладами — від більшої до меншої.
Ми уважно стежимо за відгуками наших читачів і постійно вдосконалюємось. Регулярний огляд максимальних ставок за депозитними програмами 31 банку — один із прикладів цього.
Олекса Рябуха

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. За її допомогою можна суттєво збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Лише три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Обирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас