Український автопром захистять від «занадто дешевих» іноземних конкурентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український автопром захистять від «занадто дешевих» іноземних конкурентів

Технології&Авто
6175
Український автопром захистять від «занадто дешевих» іноземних конкурентів, які своїми авто збивають продажі вітчизняним підприємствам. Для цього у Раду внесли кілька законопроектів, які повинні поставити заслін брендам, які продають товари зі значними знижками або яким допомагають їхні держави.
Мова йде про законопроекти №8102, №8103, №8104 і №8105. Вони дають можливість припиняти випадки демпінгового та субсидованого імпорту. Найпростіший приклад демпінгового імпорту — коли якийсь товар ввозиться в Україну за меншою ціною, ніж його нормальна вартість, щоб «видавити» з ринку місцевих виробників (але можуть ввозити і з країн-посередників).
Виробник імпортного продукту може продавати його в Україні і за ринковою ціною, але у себе вдома отримувати від уряду гроші, дешеві кредити або всілякі податкові пільги і послаблення. Суперництво з конкурентом, у якого в рукаві прихований “туз”, явно не йде на користь національному виробнику.
У законопроектах йдеться про товари, які можуть бути привезені в Україну на умовах нечесної конкуренції, але з автомобілями це питання стоїть особливо гостро.
У Федерації роботодавців автомобільної галузі (ФРАО) кажуть, що зараз в Україні діють подібні законопроекти, прийняті ще в 1998 році.
«Деякі виробники у себе «вдома» платять нульові податки, або заходять сюди за підтримки держустанов своїх країн з приводу кредитування або субсидування. У старих законах це не враховувалося. Більш того, там прописувалося, що антисубсидарне і антидемпінгове розслідування виробники або їх об’єднання могли розпочати, якщо вони виробляють більше ніж 51% продукції на ринку. Це досить складна процедура, що в Україні практично не захищає виробника на своєму ж ринку. А нові законопроекти осучаснять цю практику”, — сказав директор виконавчої дирекції ФРАО Сергій Петренко.
За матеріалами:
autonews.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас