Нові правила перевірки продуктів: коли, хто, які штрафи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила перевірки продуктів: коли, хто, які штрафи

Казна та Політика
1661
4 квітня в Україні запрацюють нові правила перевірки якості продуктів. Інспектор відтепер повинен буде почати перевірку підприємства за актом з питаннями для перевірки.
Про це повідомляє “Урядовий портал”.
Закон “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин”, який набере чинності, повинен звести до мінімуму корупційні ризики в ході перевірок, запевняють в КМУ.
Підприємства перевірятимуть в залежності від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. Найчастіше перевірятимуть магазини зі свіжими продуктами, ніж ті, що продають продукцію тривалого зберігання.
Якщо ж будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то інспектор Держпродспожислужби зможе тимчасово призупинити виробництво, оборот товарів або кормів.
Крім того, Закон “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин” передбачає штрафні санкції на суму до 70 тис. гривень – в залежності від правопорушення.
Зазначається, що інспектори будуть здійснювати перевірки, згідно з актом перевірки на підставі опитувальника, який буде публічним і міститиме вичерпний перелік запитань перевіряючого підприємця.
Нагадаємо, за словами народного депутата Сергія Тригубенка, сьогоднішні мізерні штрафи за продаж неякісних товарів жодним чином не стримують недобросовісних і виробників, і продавців.
За 10 місяців минулого року порушники прав споживачів були оштрафовані всього лише на 102 тис. грн.
“Виходить, що в середньому щомісяця контролери штрафували недобросовісних операторів ринку на 10-11 тис. грн”, – зазначив політик.
Поряд з цим, торік утримання Держпродспоживслужби обійшлося бюджету майже в 770 млн грн. На “Керівництво та управління у сфері безпеки харчових продуктів і захисту споживачів”, зокрема, було витрачено понад 630 млн грн. платників податків.
“Розумію, що таке порівняння не є абсолютним показником “ефективності” роботи Держпродспоживслужби, однак воно точно свідчить про необхідність посилення відповідальності за порушення у сфері безпеки харчових продуктів. Зрозуміло, що великих виробників такі мізерні штрафи, як зараз, аж ніяк не лякають. Навпаки, їм, напевно, легше заплатити кілька тисяч гривень штрафу, ніж усувати порушення”, – підкреслив С.Тригубенко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас