Нові правила паркування: покарання та штрафи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила паркування: покарання та штрафи

Особисті фінанси
8706
З другого півріччя 2018 року близько 15 мільйонів водіїв і 10 мільйонів автовласників будуть жити уже за новими правилами паркування.
Крім врегулювання правил паркування, зупинки та стоянки, закон удосконалює механізм притягнення до адміністративної відповідальності власників автівок.
Так, у сфері безпеки дорожнього руху та паркування будуть діяти три режими притягнення до адміністративної відповідальності.
Перший — “старий” режим. Він передбачає контакт поліцейського та порушника, перевірку посвідчення водія, технічного паспорта, складання постанови про притягнення до відповідальності прямо на місці вчинення порушення.
Другий — автоматичний режим. Він передбачає фіксацію шести видів правопорушень стаціонарними камерами, які можуть бути встановлені на шляхопроводах, стовпах і навіть на громадському транспорті.
Інформація з камер надходитиме до центрів обробки інформації, де за результатами візуальної перевірки поліцейські, за допомогою електронного цифрового підпису, будуть також складати постанову.
При фіксації правопорушень у такому випадку з порушника спочатку стягуються штрафні бали, яких вистачає на три порушення. А потім уже грошові штрафи.
Третій — режим фотозйомки або відеозапису. Він передбачає фіксацію трьох видів порушень у ручному режимі технічними засобами у спеціальній захищеній програмі, яка автоматично відображатиме дату, час, координати місця порушення.
У цьому режимі зможуть працювати поліцейські та уповноважені від міста інспектори з паркування. Списання штрафних балів не передбачене — одразу буде накладатися грошовий штраф. Саме цей режим є новелою закону №5364.
При фіксації порушень в автоматичному режимі та в режимі фотозйомки не буде особистого спілкування поліцейського з порушником, а покараний заочно буде власник авто.
Штрафи для водіїв не збільшуються, проте з’явиться можливість оплачувати їх з 50-відсотковою знижкою. У разі фіксації порушень в автоматичному режимі буде діяти один десятиденний пільговий період, коли при сплаті 50% накладеного штрафу адміністративне стягнення вважатиметься повністю погашеним.
При фіксації порушень у режимі фотозйомки чи відеозапису таких пільгових десятиденних періодів буде два. Перший — з дня вчинення порушення правил зупинки, стоянки або паркування, другий — з дня набрання постановою про адміністративне правопорушення чинності.
При фіксації порушень в режимі фотозйомки чи відеозапису поліцейський або інспектор з паркування буде зобов’язаний надрукувати та залишити на лобовому склі копію постанови про адміністративне правопорушення.
У разі неможливості з технічних причин зайти в реєстр власників транспортних засобів на місці вчинення правопорушення і встановити власника авто, під “двірниками” буде залишатися повідомлення, яке міститиме всі відомості, що й постанова, крім прізвища особи, яка притягається до відповідальності.
Штраф за порушення правил паркування встановлюється у 20-кратному розмірі вартості однієї години користування тим платним майданчиком, на якому відбулося порушення. Таким чином, санкція за несплату паркування у Києві зменшиться до 50-100 грн при оплаті штрафу протягом десяти днів.
Натомість міста з величезним дефіцитом паркувальних місць отримають важелі використання передового європейського досвіду для зменшення кількості легкових авто, що паркуються в центрі. При нинішніх єдиних в Україні штрафах за порушення правил паркування, 136-204 грн, застосування гнучкої тарифної політики для регулювання навантаження на інфраструктуру було б неможливим.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас