Вадим Іосуб: Закон "Про валюту". Що хочуть змінити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: Закон "Про валюту". Що хочуть змінити?

Валюта
1236
У 2014-2015 роках, після транзиту влади і бойових дій на Сході України, гривня перейшла у вільне падіння. Щоб хоч якось утримати курс національної валюти, було введено безліч адміністративних обмежень на валютному ринку, які стосувалися фізичних і юридичних осіб, а також іноземних інвесторів.
 
Відтоді гострота питання багато в чому спала, і керівництво країни перейшло від обмежень до поступового ослаблення, поступово скасовуючи ті чи інші обмежувальні заходи.
 
Так, в серпні 2017 року НБУ зняв обмеження з валютних депозитів, фізичним особам стало можливо отримувати готівкову валюту з рахунків через банкомати або каси банків без обмеження суми.
Раніше, приблизно рік тому, ліміт купівлі валюти фізичними особами був збільшений до еквіваленту 150 тис. грн. До цього діяло обмеження в 12 тис. грн.
 
Втім, частина адміністративних обмежень все ще продовжує діяти, а саме питання валютних операцій регламентується безліччю різних законодавчих актів.
В основі чинного валютного законодавства лежить прийнятий урядом ще в 1993 році декрет «Про систему валютного регулювання і контролю».
Ще два роки тому НБУ, тоді ще під керівництвом Валерії Гонтаревої, приступив до розробки нового валютного законодавства, яке передбачало покрокову валютну лібералізацію.
До літа минулого року розробку проекту нового всеосяжного закону було завершено, і він був переданий на розгляд президенту.
 
19 березня президент Петро Порошенко вніс законопроект в Раду, і попросив прийняти його як невідкладний.
За словами заступника глави НБУ Олега Чурія, перш за все, потрібно позитивне голосування в парламенті, після чого Нацбанк протягом шести місяців приведе свої нормативні акти у відповідність з новим законом, і він набере чинності.
«Чому нам потрібен цей закон? На сьогодні законодавство, яке регулює валютні операції, складне, заплутане і суперечливе. Ми вважаємо, що потрібен один закон, який регулюватиме цю діяльність», – заявив заступник голови НБУ.
Крім того, за його словами, Україна взяла на себе зобов’язання про вільний рух капіталу в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
Прес-служба НБУ в невеликій презентації зазначила основні наслідки прийняття закону «Про валюту».
Регулятор виділив такі моменти:
 
  • Просте, прозоре і несуперечливе валютне регулювання.
  • Свобода проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».
  • Інвестування за кордон без отримання індивідуальних ліцензій.
  • Скасування валютного контролю для операцій на суму менше 150 тис. грн.
  • Подача інформації для статистичних цілей, а не для отримання дозволів.
  • Отримання кредитів від нерезидентів без реєстрації.
  • Відсутність неефективного адміністративного тиску на банки та їхніх клієнтів.
  • Ослаблення/скасування санкцій за порушення валютного регулювання.
  • Можливість Національного банку попереджати і долати фінансові кризи.
  • Відповідність нормам ЄС і підтримка міжнародних партнерів України.
     
    Однак, представляючи новий законопроект, Петро Порошенко підкреслив, що повна лібералізація не відбудеться в один день, потрібна її синхронізація з забезпеченням фінансової стабільності.
З цих слів можна зробити висновок, що різні заходи щодо лібералізації валютного ринку ставатимуть чинними поступово, в різний час.
 
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас