ДФС відновлює автоматичну реєстрацію податкових накладних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС відновлює автоматичну реєстрацію податкових накладних

Казна та Політика
398
Державна фіскальна служба (ДФС) з 23 березня відновлює роботу системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР), повідомили в прес-службі відомства.
У свою чергу, Міністерство фінансів затвердило розроблені раніше ДФС критерії для системи ризиків після обговорення їх з представниками бізнес-співтовариств, вказується на сайті міністерства.
“Мінфін розуміє ризик того, що невелика кількість податкових накладних реальних підприємств може бути заблокована. Для цього Мінфін спільно з ДФС розробив конструкцію, яка буде істотно зменшувати кількість заблокованих накладних”, – зазначає прес-служба міністерства.
За інформацією ДФС, нова система аналізу податкової накладної / розрахунку коригування складається з чотирьох етапів. Спочатку система “перевіряє” податкову накладну на наявність ризикових ознак. Серед ознак, за якими накладна не підлягає подальшій перевірці, встановлений критерій “відсікання” в 3% податкового навантаження від обороту і максимальну суму поставок на місяць – 0,5 млн грн, а також операції з поставки товарів або послуг кінцевому споживачеві. Якщо накладна не підпадає під ці критерії, система буде перевіряти, чи не виписана вона “ризиковим” платником податків.
“Критерії ризикового платника податків ми намагалися виписати так, щоб вони однозначно вказували на платника, який займається “пересортом”. Власне, це – платник податків, зареєстрований на крадені, загублені документи, зареєстрований на підставних осіб та інше”, – цитувала раніше прес-служба відомства директора департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем ДФС Миколу Чмерука.
Якщо платник податків не внесений до переліку ризикових, далі СМКОР перевірятиме його податкову історію. Згідно з розробленим ДФС проектом критеріїв, серед показників, що визначають позитивну податкову історію, зокрема, загальна сума сплати ЄСВ та податків і зборів понад 5 млн грн, наявність власних або орендованих земельних ділянок понад 200 га або орендованих земельних ділянок комунальної та/або державної власності площею не менше 0,5 га, торгівля однаковими товарами.
“І тільки в разі невідповідності всім вищевказаним критеріям буде проводитися перевірка ризиковості здійснення операції”, – вказує ДФС.
Згідно з проектом критеріїв, ризиковими операції будуть визнаватися, зокрема, в разі невідповідності обсягу товарів залишку товару на складі, відсутності ліцензії на підакцизні товари в реєстрованої податкової накладної, відсутності запису в Реєстрі платників акцизного податку для суб’єктів, які реалізують паливо.
Як повідомлялося, Верховна Рада в кінці 2017 року внесла правки до Податкового кодексу, що передбачають, зокрема, зупинку системи ризикового податку на додану вартість (ПДВ) на два місяці. Протягом цього періоду Кабмін зобов’язаний визначити оптимальний порядок зупинки реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас