Нафта дорожчає в п'ятницю і завершує тиждень в плюсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дорожчає в п'ятницю і завершує тиждень в плюсі

Енергетика
202
Ціни на нафту еталонних марок зростають під час азіатських торгів у п’ятницю на тлі посилення геополітичних ризиків і завершують тиждень в плюсі, незважаючи на зниження в четвер через побоювання світової торгової війни.
Від цих переживань учасників ринку відволікли нові перестановки в Білому домі: радником президента США з нацбезпеки стане екс-постпред країни при ООН Джон Болтон. Хоча, на відміну від генерала Герберта Макмастера, який йде у відставку, Дж.Болтон є людиною цивільною і багато часу присвятив дипломатичній роботі, його позиція щодо КНДР і країн Близького Сходу, включаючи Іран, набагато жорсткіша, пише The Wall Street Journal.
Ціна травневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 8:20 мск 23 березня збільшилася на $0,64 (0,93%) – до $69,55 за барель.
Вартість ф’ючерсу на нафту BRENT на травень під час електронних торгів Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) зросла до цього часу на $0,70 (1,09%) – до $65 за барель.
Аналітики не виключають, що Вашингтон може відмовитися від іранської ядерної угоди, результатом чого можуть стати нові санкції проти Ірану і обмеження припливу його нафти на світовий ринок.
“Трамп вигнав тих, хто хотів захистити іранську ядерну угоду, і замінив їх людьми, які налаштовані проти Ірану”, – заявив агентству Bloomberg головний економіст Japan Oil, Gas & Metals National Corp. Такаюкі Ногамі.
Раніше держсекретарем США був призначений екс-директор ЦРУ Майк Помпео. Зміни в адміністрації можуть провіщати більш жорстку позицію щодо Ірану. За оцінками FGE, відновлення односторонніх санкцій США проти Ірану може скоротити експорт нафти з ісламської республіки на 250 тис. – 500 тис. барелів на добу до кінця 2018 року.
За підсумками попередньої сесії Brent подешевшала на $0,56 (0,81%) – до $68,91 за барель, WTI – на $0,87 (1,33%), до $64,30 за барель. Інвестори були стурбовані рішенням президента США Дональда Трампа ввести мита на значний обсяг товарів з Китаю (до $60 млрд на рік).
Китай оголосив, що у відповідь на обмеження на ввезення в США алюмінію і сталі планує підвищити мита на 128 найменувань американських товарів, імпорт яких в Китай, за статистикою 2017 року, склав $3 млрд, а також закликав США утриматися від нових протекціоністських заходів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас