Україна в 2017 р. експортувала м'яку ягоду на $66,5 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в 2017 р. експортувала м'яку ягоду на $66,5 млн

Аграрний ринок
306
Експорт м’яких ягід з України, більшу частину якого складають чорниця і лохина (61%), в 2017 році в грошовому вираженні склав $66,5 млн, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).
“В даний час 44% всього експорту за обсягом і 47% за вартістю припадає на чорницю лісову, свіжу і заморожену”, – повідомляється на Facebook-сторінці асоціації.
При цьому аналітики УПОА очікують, що обсяг експорту цієї ягоди буде знижуватися, як і її частка в експорті. “Основна причина полягає в тому, що кількість людей, які займаються збором лісових ягід, знижується, адже багато з них виїхали на сезонні заробітки в ЄС, завдяки “безвізу”, – пояснюють експерти.
Згідно з повідомленням, приблизно 6% експорту ягоди в вартісному і кількісному вимірах припадає на дикорослу лісову ожину. Загалом дикорослі ягоди становлять близько 50% всього експорту кількісно і більше 50% у виручці.
Однак, як зазначають в асоціації, якщо не враховувати “дикороси”, то на малину в 2017 році припадало 59% експорту, на суницю садову – 24%, а на лохину (чорницю садову) – 15%.
“Частка свіжої ягоди в експорті всіх ягід, включаючи дикорослі, зростає і в 2017 році досягла майже 17% проти 3% три роки тому. Щодо культурної ягоди тенденція протилежна – зростає частка заморозки. Завдяки цьому швидко зростає експорт малини, яку, в основному, експортують в замороженому вигляді”, – додають в УПОА.
Аналітики також вказують на ряд тенденцій в експорті ягід, зокрема: зростання частки малини в експортній виручці за три роки з 5,3% до 22,5%, зростання частки експорту свіжих ягід з 2% до 16,3%, проте значна частина цих свіжих ягід йшла на переробку в ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас