Творець Всесвітньої павутини закликав до регулювання інтернету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Творець Всесвітньої павутини закликав до регулювання інтернету

Технології&Авто
2249
Один з творців Всесвітньої павутини і автор безлічі розробок в галузі інформаційних технологій Тім Бернерс-Лі розповів про свою стурбованість впливом великих компаній на інтернет, конкуренцію всередині нього і суспільство. Також він закликав користувачів інтернету до його «соціального регулювання».
Творець Мережі стверджує, що «потужна вага декількох домінуючих технічних платформ» чинить згубний вплив, концентруючи владу в руках одиниць, які отримують «контроль над тим, які ідеї і думки помітні і приховані». «Ці домінуючі платформи здатні створювати бар’єри для конкурентів», – зазначив Бернерс-Лі.
«Вони купують кращі стартапи, інновації і наймають кращих талантів галузі. Додайте до цього конкурентну перевагу, яку дають їм користувацькі дані, і ми можемо очікувати, що наступні 20 років будуть набагато менш інноваційними, ніж останні». Найбільше Бернерс-Лі критикує глобальні корпорації, а саме Facebook і Google, які стали домінувати в своїх сферах.
Також він зазначив, що найбільш обговорювані тенденції в сфері інтернету в цьому році – наприклад, вплив на американську політику з використанням сотень фейкових акаунтів в соціальних мережах, багато інших маніпуляцій стали можливими через те, що інтернет став набагато більш централізованим. На думку Бернерса-Лі, великі компанії не мають наміру розв’язувати ці проблеми, тому що націлені на комерційні, а не соціальні цілі.
На закінчення автор глобальної мережі зазначає, що виправити майбутнє інтернету ще можна. І це може зробити суспільство, «відкидаючи гегемонію інтернет-корпорацій». Крім того, розв’язанням проблеми може стати підключення до інтернету тих, хто живе за межами «першого світу» – у віддалених і бідних районах. Їх присутність в мережі може урізноманітнити інтернет, зробити його більш поважним і людським. Але, на його думку, це розв’язання є не стільки технологічним, скільки політичним.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас