Округлять по-своєму: магазини перепишуть цінники, не чекаючи старту монетної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Округлять по-своєму: магазини перепишуть цінники, не чекаючи старту монетної реформи

Казна та Політика
2228
Уже 27 квітня 2018 року Нацбанк почне процес виведення монет номіналів 1, 2, 5 і 25 копійок з обігу. Зробити це обіцяють без поспіху і шоків. І навіть не встановлюють жодних термінів завершення процедури – монетами можна буде розрахуватися доти, доки хоча б одна монета буде залишатися на руках у людей. Втім, вже зараз НБУ презентував правила, за якими бізнес повинен буде округляти ціни, щоб споживач міг розрахуватися без дрібних монет.
Проект постанови, яка має набрати чинності в кінці квітня, не зобов’язує роздрібних продавців переписувати цінники. А округляти потрібно не вартість кожного товару, а загальний чек у момент розрахунку на касі. Причому суми, що закінчуються на 1-4 копійки треба буде округляти до меншої суми, а на 5-9 копійок – до більшої. Тобто приблизно так само, як це роблять у магазинах зараз.
Чекати не будуть
Втім, експерти запевняють, що чекати введення офіційних правил округлення супермаркети не стануть. Більше того, швидше за все вони будуть округляти кожен цінник, а не перераховувати суму по чеку. Всупереч запевненням Нацбанку, операціями вирахування роздрібні мережі покупців не порадують і округляти будуть виключно в більшу сторону.
Основний мотив ритейлерів приступити до округлення вже зараз – суто економічний. Магазинам не вигідний оборот дрібниці. Послуга їх інкасації дуже дорога, та й підрахунок їх на касі збільшує час обслуговування клієнта. Крім того, процес переписування всіх цінників займе чимало часу, тож тягнути з його запуском навряд чи будуть.
«Невеликому мінімаркету знадобиться до двох тижнів, щоб округлити всі ціни. А ось гіпермаркет з асортиментом в 40-50 тис. товарів витратить на це не менше 2 місяців. До того ж, доведеться залучити армію співробітників», – розповів директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
При цьому, за його словами, зменшувати ціни ніхто не буде. І навіть 13 копійок округлять до 20. Питання не тільки в спробі заробити, кажуть експерти, а в тому, що так можна мінімізувати витрати на дорогий процес заміни цінників. Простіше кажучи, за відмову від дрібниці в кінцевому підсумку все одно заплатить споживач. Радує одне – ціна реформи виявиться не такою високою.
«У нас і без того постійно ростуть ціни, а магазини щоразу проводять переоцінку. Крім того, в більшості регіонів країни дрібні монети і так давно вже не в ходу. А на ринках, наприклад, Києва, взагалі вже не зустріти цінників, що закінчуються навіть на 50 копійок. Мінімальний крок ціни – 1 гривня», – заспокоює Дорошенко.
«Божевільна» інфляція
Не бачать проблем експерти і в частині впливу нацбанківського ноу-хау на інфляцію. Оскільки подорожчання товару навіть на 10 копійок при ціні в 10 грн. це всього лише надбавка в 1%. А при сумі покупки в 500 грн. говорити про зростання цін взагалі смішно. Навіть в масштабах країни.
«Ясна річ, якийсь вплив на інфляцію відмова від дрібниці надасть. Але обчислюватися він буде десятими і навіть сотими частками відсотка. Це мізерно мало, в порівнянні з іншими факторами, що розганяють ціни на продукти і товари в Україні», – пояснює економіст Олександр Охріменко.
І додає, що піти на цей крок НБУ треба було вже давно. Адже затягування призвело лише до додаткових витрат на карбування дрібних монет, собівартість яких значно перевершує їх номінальну ціну, а також інкасацію. У той час як бізнес вже давно придумав способи обходитися без дрібниці.
У цьому контексті виглядає цілком розумною і заміна в обігу дрібних купюр, особливо номіналів 1 і 2 грн., на монети. Адже такі паперові гроші живуть зовсім недовго, на відміну від монет, термін служби яких, за запевненнями НБУ, ніяк не менше 20 років.
Без контролю
Варто зазначити, що українці здебільшого гаряче підтримують реформу. Навіть не вдаючись в заспокійливі промови чиновників. Питання подорожчання товарів на 1-5 копійок їх майже не турбує. А ось можливість позбутися від дзвону у кишенях нічого не вартих мідяків, навпаки, радує.
Правда, не виключено, що після впровадження правил округлення сум настрої їхні зміниться. А для деяких дотримання магазинами нацбанківських норм і зовсім стане питанням принципу. Ось тільки поки неясно, який з держорганів стане захищати інтереси покупців у спірних ситуаціях.
Нацбанк ніяких заяв з цього приводу не робив. Чи то вважаючи, що це питання не варте уваги регулятора, чи то через те, що правила почнуть діяти тільки в кінці квітня. А в прес-офісі Держпродспоживслужби UBR.ua відповіли, що контроль дотримання правил округлення не входить до їхньої компетенції.
Знизують плечима і податківці. Прес-служба Державної фіскальної служби повідомила, що ніяких роз’яснень від Нацбанку або Мінекономрозвитку щодо цього відомство не отримувало. Але якщо такі надійдуть, контролем ретельності дотримання правил округлення цін можуть зайнятися і податківці.
Віктор Павлов
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас