Вчені запропонували шукати позаземні цивілізації за космічним сміттям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені запропонували шукати позаземні цивілізації за космічним сміттям

Технології&Авто
1390
Іспанський астроном Гектор Сокас-Наварро заявив про те, що шукати позаземні цивілізації можна не тільки за радіосигналами, але і за космічним сміттям, яке оточує планети, на яких вони живуть.
На думку астронома, супутники і станції повинні залишати відбиток на кривій блиску зірки, повідомляє N+1.
Пристрої, які оточують гіпотетичну планету, Сокас-Наварро назвав поясом Кларка. Вчений провів кілька симуляцій, в яких він з’ясував, який слід буде залишати пояс Кларка на кривій блиску материнської зірки під час транзиту.
У своїй роботі Сокас-Наварро розглянув кілька планет, включаючи Землю, Проксиму b і TRAPPIST-1 d, e, f, g.
Згідно з розрахунками, найкраще пояс Кларка (при його достатній щільності) буде видно в системі червоного карлика і планети на тісній орбіті.
Згідно з симуляціями, 10-метровий телескоп, який працює в ІЧ-діапазоні, зможе зареєструвати штучні об’єкти навколо Проксими b.
Крім того, подібний телескоп зможе побачити пояс Кларка навколо більшості планет системи TRAPPIST-1 — TRAPPIST-1d, -e і f.
З планетою, схожою на Землю, ситуація дещо складніша: якщо вона буде обертатися навколо сонцеподібної зірки, сучасні інструменти не зможуть роздивитися навколо неї сліди позаземної цивілізації — враховуючи сучасний темп розвитку технологій, телескопи зможуть виявити пояс Кларка на орбіті іншої планети, схожої на Землю, не раніше, ніж через 200 років.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас