У S&P повідомили, як відсутність контракту "Газпрому" з "Україною" може вплинути на регулювання майбутніх газопроводів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У S&P повідомили, як відсутність контракту "Газпрому" з "Україною" може вплинути на регулювання майбутніх газопроводів

Енергетика
930
S&P Global Ratings не змінює рейтинги “Газпрому” через його наміри розірвати контракти з “Нафтогазом України” на поставку і транзит газу після рішення Стокгольмського арбітражу щодо цих контрактів, проте в довгостроковій перспективі вважає, що відсутність контракту на транзит може вплинути на нормативний режим для майбутніх газопроводів, які російський концерн планує побудувати в Європу.
“Ми розуміємо, що, незважаючи на триваючі розбіжності, фізичні поставки газу в Європу через Україну тривають. Ми завжди вважали, що транзит газу через Україну є істотним ризиком для кредитоспроможності “Газпрому”, і вважаємо, що $2,56 млрд (які “Газпром” повинен виплатити “Нафтогазу України” за рішенням Стокгольмського арбітражу – ІФ) є здійсненною сумою для компанії, EBITDA якої за 12 місяців, що закінчилися у вересні 2017 року, склала $29,2 млрд”, – йдеться в заяві рейтингового агентства.
“Наш базовий сценарій не передбачає значних перерв здійснюваних “Газпромом” поставок експортного газу в Європу. Ми вважаємо, що це не входить в інтереси жодної із сторін, залучених до процесу. Європейський ринок – ключовий для “Газпрому” з точки зору EBITDA. З іншого боку, з огляду на значні запаси газу компанії, її 34%-ву ринкову частку на європейському ринку і скорочення обсягів власного видобутку газу в Європі, європейським покупцям важко знайти заміну “Газпрому”, особливо під час нинішніх сильних холодів”, – зазначає рейтингове агентство.
Близько половини експорту “Газпрому” в Європу здійснюється через територію України, і залежність від українського транзиту залишиться високою, щонайменше доти, поки газопроводи “Північний потік 2” і “Турецький потік” не стануть до ладу, що “Газпром” планує здійснити в 2019 році.
“Однак ми вважаємо, що навіть у разі успішного запуску нових газопроводів український транзит може бути затребуваний для покриття сезонних піків, задоволення попиту деяких споживачів, а його відносна економічна привабливість залежатиме від можливого транзитного тарифу, а також від стану недофінансованої української газопровідної системи, від існуючих угод “транспортуй або плати” (ship-or-pay) з операторами європейських газопроводів”, – йдеться в прес-релізі.
“У довгостроковій перспективі ми вважаємо, що відсутність надійної транзитної угоди є фундаментальним ризиком для експортних поставок і ринкової позиції “Газпрому”. Сумніви клієнтів щодо надійності поставок знижують привабливість трубопровідного газу “Газпрому” в порівнянні з іншими видами палива, а також альтернативними поставками газу по трубопроводах або скрапленим газом, що, на наш погляд, в результаті може вплинути на рішення регулюючих органів щодо планованих “Газпромом” альтернативних маршрутів”, – вважає S&P.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас