Медична реформа: експерт розповів, що лікарні мусять встигнути на 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медична реформа: експерт розповів, що лікарні мусять встигнути на 1 липня

Казна та Політика
1605
Щоб отримувати гроші від держави, медичні установи повинні стати комунальними некомерційними підприємствами. Новий статус дає можливість бути не частиною планової економіки, а незалежною структурою.
Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.
“Медичний заклад може бути комунальним, тобто залишатися у власності громади. Але некомерційним – не отримуватиме прибутку, на який можна купити Porsche головному лікарю”, – говорить чиновник.
Пояснює, що таке підприємство всі зароблені гроші має інвестувати в себе: купити обладнання, виплатити премії. Однак має повну свободу в щоденній роботі.
“Зараз такої свободи немає. Міністерство пише, як їм жити. А вони тільки виконують. Я кажу головному лікарю Охматдиту (дитяча лікарня в столиці. – gazeta.ua), скільки у нього має бути малярів. Чесно скажу, один раз був в Охматдиті”, – говорить заступник міністра.
На його думку, більшість головних лікарів зараз – слабкі менеджери. Не тому, що погані люди. Від них система не вимагає бути керівниками.
“Зі стартом роботи Національної служби здоров’я ситуація зміниться. Сам відповідаєш, скільки людей, чи сходиться дебет з кредитом, чи протікає дах і чи є всі ліки? А держава – фінансує”, – пояснює Ковтонюк.
На одного пацієнта держава виділить 370 грн на рік. У цю суму входять всі витрати на послугу.
“Керівник розносить цю суму за статтями. Якщо багато платити за комунальні послуги – буде мотивований до енергоефективності. Якщо роздутий штат – доведеться зменшити кількість людей. Мало працівників – набере. Ми даємо свободу. Не буде нормативу, стільки прибиральниць потрібно на квадратний метр. А так було”, – продовжує Павло Ковтонюк.
Заступник міністра підкреслює: важливо, щоб до липня кілька десятків, а краще сотні громад зробили автономними свої медичні установи. Інакше вони не зможуть укласти договір між Національною службою здоров’я і лікарнею.

Довідка Finance.ua:

  • На медицину в цьому році передбачено близько 115 млрд грн. На первинну ланку – 13,28 млрд грн.
  • У першому півріччі 2018 року кошти будуть виплачені за старим механізмом, а в другому півріччі – за новим.
  • З 1 квітня запрацює система договорів між лікарем і пацієнтом.
  • З 1 липня почне роботу Національна служба здоров’я, яка буде перераховувати гроші медичним установам.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас