Підвищення облікової ставки спричинило зростання прибутковості гривневих ОВДП, - Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення облікової ставки спричинило зростання прибутковості гривневих ОВДП, - Нацбанк

Казна та Політика
541
Підвищення облікової ставки Національного банку України спричинило зростання прибутковості ОВДП, номінованих у гривні.
Про це повідомляє прес-служба НБУ в “Макроекономічному і монетарному огляді” за лютий.
Зокрема, в січні збільшилася і прибутковість первинних розміщень ОВДП в національній валюті за всіма термінами. Прибутковість за дво- і трирічними гривневими цінними паперами практично зрівнялася, встановивши орієнтир для середньострокових інструментів. Крім того, з огляду на повернення міжнародних фінансових установ на внутрішній ринок короткострокового державного боргу, НБУ в лютому призупинив розміщення депозитних сертифікатів з терміном погашення три місяці.
Крім того, в січні зросла і середньозважена дохідність депозитів у національній валюті. Водночас процентні ставки за кредитами (перш за все до одного місяця) і домогосподарств (всього від 6 місяців до 1 року) дещо знизилися. В цілому, враховуючи відгук ринкових процентних ставок в національній валюті на останній і попередні підвищення облікової ставки, такі зміни свідчать про дієвість трансмісійного механізму монетарної політики через канал процентних ставок.
Слідом за підвищенням облікової ставки зросла середньозважена вартість гривневих ресурсів на міжбанківському ринку (на 0,5 п. п. в порівнянні з 25 січня 2018 року – до 14,5% станом на 28 лютого 2018 року за даними системи “Кредінфо”) і Уімс (підвищився на 1 п. п. за відповідний період).
Зростання прибутковості ОВДП в національній валюті сприяло підвищенню попиту на ці папери також і серед нерезидентів. А в лютому приплив капіталу нерезидентів у державні цінні папери в національній валюті посилився. Це разом зі збільшенням надходжень валютної виручки від експортерів на тлі збереження сприятливої ​​кон’юнктури на світових ринках позитивно вплинуло на пропозицію валюти на міжбанківському ринку.
Як наслідок, це сприяло зміцненню обмінного курсу гривні до долара (на 3,8% в лютому і 4% з початку року) і дозволило НБУ продовжити поповнення міжнародних резервів через операції з купівлі іноземної валюти (сальдо операцій з купівлі НБУ іноземної валюти в лютому було позитивним і склало 397 млн ​​доларів).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас