Щоб курс не обвалився: Мінфін обмежив викуп іноземцями гривневих боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щоб курс не обвалився: Мінфін обмежив викуп іноземцями гривневих боргів

Казна та Політика
4144
Мінфін ввів ліміти для покупців 3 і 6-місячних гривневих облігацій внутрішньої держпозики на первинному ринку (кепи) на рівні 500 млн. грн., повідомив заступник голови Нацбанку Олег Чурій.
«Це певним чином стримує вкладення короткострокових коштів, і більше стимулює нерезидентів до роботи з довгостроковими інструментами», — зазначив він.
Хоча не уточнив, як лімітуються іноземні купівлі держпаперів на вторинному ринку, і які обмеження діють для таких операцій.
Другий захисний механізм, який, на думку нацбанківців, повинен стримувати приплив в ОВДП «гарячих» спекулятивних капіталів нерезидентів — курсовий. «Дещо зміцнився курс гривні, що зробило вкладення в короткострокові інструменти менш прибутковими», — підкреслив Чурій.
На поточний момент частка іноземців у загальному портфелі держоблігацій становить 1,8%, вони придбали гривневих паперів на еквівалент $500 млн. У Нацбанку вважають, що зможуть забезпечити безболісне виведення такої суми з країни, якщо інвестори того побажають.
«Ми контролюємо процес, щоб не створювати певних ризиків для збільшення цього капіталу», — запевнив в. о. голови Нацбанку Яків Смолій. Говорячи про ризики, він виділив чотири в такій послідовності:
Обсяг припливу капіталів нерезидентів є незначним щодо загального обсягу ОВДП в обігу. Тим більше, що за рахунок надходження капіталу Національний банк нарощує міжнародні резерви, тобто подушку безпеки на випадок відтоку капіталу.
Нацбанк дотримується режиму плаваючого обмінного курсу і дає обмінному курсу зміцнитися в період домінування валютної пропозиції, дестимулюючи тим самим саме приплив спекулятивного капіталу.
Поки що приплив капіталу відбувається виключно в боргові державні цінні папери. Більшість ризиків щодо припливу капіталу, за словами Смолія, виникає у разі припливу коштів нерезидентів у приватний сектор з подальшим перегрівом споживчого попиту.
Приплив йде в гривневі боргові інструменти, що мінімізує валютні ризики і зовнішню вразливість економіки.
«Ми бачимо тенденцію переорієнтації нерезидентів на більш довгострокові інструменти», — запевнив Олег Чурій. У цій частині він зазначив недавній випуск трирічних гривневих єврооблігацій Укрексімбанку на $150 млн.
«Це свідчить про певний інтерес нерезидентів до довгострокових інструментів. І дає нам більше впевненості в тому, що цей гарячий капітал не стане створювати проблем, коли буде виходити», — вважає Чурій.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас