В Україні скасували податки з пенсій: як перерахують виплати людям похилого віку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні скасували податки з пенсій: як перерахують виплати людям похилого віку

Казна та Політика
9665
Після розгляду подання 48 народних депутатів Конституційний Суд визнав вчора неконституційним оподаткування українських пенсій. Відповідно, з дати ухвалення цього рішення — 27 лютого 2018 року — відповідні норми Податкового кодексу втрачають свою силу.
Нагадаємо, податком з доходів фізосіб (ПДФО) і військовим збором за ставкою 18% та 1,5%, відповідно, оподатковуються пенсії понад 10 розмірів прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб на початок звітного року. Зараз ця цифра становить 13 730 грн, а в минулому році — 12 470 грн.
Зрозуміло, відсоток таких осіб в загальній масі пенсіонерів невеликий, але суми податків, які з них утримувалися, за деякими оцінками, становили щонайменше 1-1,2 млрд грн. І тепер їх доведеться чимось компенсувати.
Ці суми можуть бути значно більшими, якщо українські пенсіонери захочуть повернути собі утримані, як тепер з’ясовується — незаконно — податки.
Що сталося
КС визнав такими, що не відповідають Конституції, положення ПК, якими передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадян включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму.
Також визнано неконституційним оподаткування пенсій, отриманих з іноземних джерел, якщо, згідно з міжнародними договорами, такі пенсії не підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.
Судді порахували, що оподаткування порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки приводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу) застрахованої особи.
За словами експерта Центру політико-правових реформ Юлії Кириченко, з моменту визнання норм ПК неконституційними вони припиняють свою дію, і пенсії не повинні обкладатися податком.
«Тут не потрібно робити жодних дій, податкова сама повинна припинити стягнення платежів», — пояснив він.
Втім, якщо пенсіонер захоче повернути раніше сплачені до бюджету кошти, він повинен буде зайнятися цим в індивідуальному порядку.
Як повернути гроші з бюджету
Як відомо, закон зворотної сили не має. І формально податки з пенсій стягувалися, коли діяли нині скасовані норми.
Однак, як відзначає керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз, стаття 58 Конституції України дозволяє поширювати дію нових норм на попередні періоди, якщо ці нові норми пом’якшують або скасовують відповідальність громадян. Тобто, йдуть їм на благо.
«Тому пенсіонери, які хочуть повернути свої податки з бюджету, можуть звернутися в податкову з відповідною заявою. Щоправда, в 99,9% випадків вони отримають відмову», — каже Віктор Мороз.
Тому майже напевно доведеться звертатися до суду для відстоювання своїх фінансових інтересів. «Тут дуже багато буде залежати від рішення судів. Адже вони можуть зайняти «державницьку» позицію і під будь-яким приводом відмовляти в задоволенні таких позовів», — каже Віктор Мороз.
Наприклад, на тій підставі, що шестимісячний строк для звернення до адміністративного суду вже давно минув. Втім, Юлія Кириченко вважає, що цей термін може відраховуватись тільки з моменту набуття чинності рішення КСУ.
«Потрібно звертатися до суду саме на тій підставі, що рішення КСУ стало нововиявленими обставинами у порушенні прав громадянина, про яке раніше не було відомо», — впевнена Кириченко.
Проте, остаточні висновки можна буде зробити тільки після аналізу повного тексту рішення КСУ. «Саме текст рішення дасть відповідь на запитання, з якого моменту визнано неконституційною норму абзацу 1 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України», — пояснив UBR.ua радник голови Вищого адміністративного суду України Антон Поляничко.
Справа в тому, що за загальним правилом визнаний неконституційним закон втрачає чинність з дня ухвалення рішення КСУ. Але КСУ може вибрати більш пізню (не раніше дати прийняття рішення КСУ) дату припинення дії неконституційним закону.
Втім, у будь-якому випадку юрист не бачить підстав для повернення податку з раніше виплачених пенсій. Оскільки Рішення КСУ не може передбачати втрату сили закону, до моменту прийняття такого рішення.
«Такі зміни, внесені до статті 152 Конституції України, ухвалені в 2016 році у зв’язку з судовою реформою», — зазначив Поляничко.
Який стаж тепер потрібен для нарахування пенсії
Якщо податок продовжать утримувати після прийняття рішення КСУ, пенсіонери мають право вимагати повернення сум податку як надмірно сплачених у порядку статті 43 НК. Така ситуація на практиці вже виникала в зв’язку з визнанням неконституційними норм про оподаткування довічного утримання суддів. Проте найцікавішою є власне мотивація, на підставі якої КСУ дійшов висновку про неконституційність оподаткування великих за розміром пенсій.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас