"Газпром" зобов'яжуть платити Україні відсотки - "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" зобов'яжуть платити Україні відсотки - "Нафтогаз"

Фондовий ринок
3110
Російський газовий монополіст “Газпром” повинен виплачувати НАК “Нафтогаз України” 500 тисяч доларів відсотків щоденно до моменту виплати заборгованості у повному обсязі.
Про це заявив комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.
“Газпром, відповідно до зобов’язань, має заплатити всі кошти (2,56 млрд доларів – ред.), починаючи з 28 лютого. Тобто, вже сьогодні нараховуються відсотки, за те, що вони не сплатили”, – сказав він.
“Відсотки становлять суму у півмільйона доларів (на день – ред.). Сьогоднішній день пройде не дарма, і півмільйона доларів Нафтогаз вже заробив”, – заявив Вітренко.
У Нафтогазі очікують, що Газпром неодмінно сплатить 2,56 млрд доларів плюс відсотки за рішенням суду.
“Це буде безпрецедентно, коли не виконуються рішення Арбітражу. Особливо в справі, результат якої бачить весь світ”, – додав комерційний директор НАК.
Голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв додав, що не виконуючи рішення трибуналу, Газпром “вчергове доводить, що він є ненадійним партнером, який ігнорує принципи коректного ведення бізнесу та дотримання норм контрактів”.
“Це ігнорування є тим сигналом, який вказує на те, що буде відбуватися з європейським ринком газу, якщо буде побудований “Північний потік-2”, – сказав Коболєв.
“Вони так само будуть шантажувати країни західної Європи”, – вважає він.
“Я розумію небажання Газпрому платити, але ми зробимо все можливе для того, щоб європейські партнери могли пересвідчитися, з яким контрагентом вони мають справу”, – резюмував Коболєв.

Довідка Finance.ua:

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судитися з російським “Газпромом” за двома контрактами: по транзиту російського газу в ЄС через територію України і за контрактом купівлі-продажу Україною російського газу.
  • 1 червня 2017 року Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни по укладеному в 2009 році контракту на закупівлю газу у російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Крім того, Стокгольмський суд скасував вимогу “Газпрому”, згідно з яким Україна повинна була щороку закуповувати 52 мільярди кубометрів газу або оплачувати його вартість, при цьому не вибираючи весь обсяг (принцип “бери або плати”).
  • 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов’язав ПАТ “Газпром” доплатити НАК “Нафтогаз України” $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу “Газпром” повинен доплатити НАК $2,56 млрд.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас