Створено штучні лінзи з автофокусом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено штучні лінзи з автофокусом

Технології&Авто
767
Фахівці Гарвардської інженерної школи розробили адаптивні металінзи — пласкі штучні електронні очі, які автоматично фокусуються і коригують дефекти зору.
«Це дослідження поєднує проривну технологію штучних м’язів з технологією металінз, які змінюють фокус в реальному часі, як людське око, — каже Алан Ше, перший автор статті, опублікованої в журналі Science Advances. — Ми пішли на крок далі і створили можливість динамічно коригувати дефекти, такі як астигматизм або зсув зображення, на що людське око не здатне».
Зазвичай розмір металінз дуже маленький, приблизно 100 мікрон, а щільність переданої інформації, навпаки, украй висока. Якщо збільшити розмір такої лінзи до 1 см, то пропорційно зросте і обсяг даних. Для того щоб вирішити цю проблему, вчені розробили новий алгоритм, який скорочує розмір файлу, щоб він став сумісним з сучасними інтегральними схемами, при діаметрі металінзи 1 см і більше.
Потім вченим потрібно було з’єднати металінзу з штучними м’язами, не погіршуючи її здатність фокусувати світло. В людському оці кришталик оточений циліарними м’язами, які розтягують або скорочують її. Як синтетичну заміну було обрано прозорі діелектричні еластомери, якими можна управляти, змінюючи напругу. Скорочення штучних м’язів спричиняє зміщення нанотрубок в металінзі, в результаті отримане зображення коригується. Товщина лінзи і м’язів не перевищує 30 мікрон.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас