ВР ухвалила за основу законопроект про сприяння залученню інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР ухвалила за основу законопроект про сприяння залученню інвестицій

Казна та Політика
376
Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій” № 6141. За ухвалення документа проголосували 236 народних депутатів.
Згідно з пояснювальною запискою до закону, ним передбачено запровадження належного правового режим обліку прав власності іноземних клієнтів глобальних зберігачів або інших фінансових посередників на цінні папери у депозитарній системі України.
Проектом передбачається ввести в законодавство щодо депозитарної діяльності нові правові категорії “номінальний утримувач”, “рахунки в цінних паперах номінального утримувача”, а також унормувати пов’язані з цим основні аспекти депозитарної діяльності. Положеннями законопроекту передбачено, що іноземні фінансові установи, які відповідають перерахованим у проекті критеріям і фактично іноземними депозитарними установами за законодавством держави їх реєстрації, пропонується визначити номінальними утримувачами та надати можливість українським депозитарним установам відкривати для них рахунки в цінних паперах номінального утримувача.
На зазначених рахунках українська депозитарна система буде вести облік цінних паперів і прав на цінні папери, власниками яких є клієнти номінального утримувача. Проектом також передбачається врегулювати основи функціонування та обслуговування зазначених, а також пов’язані з цим обмеження та вимоги, зокрема, розкриття інформації, а також питання державного регулювання і контролю тощо.
Відповідні зміни пропонується внести до законів України “Про депозитарну систему України”, “Про цінні папери та фондовий ринок”, “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення” та “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас