Максимальні ставки за депозитами: лідери не змінюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максимальні ставки за депозитами: лідери не змінюються

Кредит&Депозит
2044
У лютому більшість банків продовжили знижувати максимальні ставки за депозитами. Винятків виявилося небагато. Найбільше із загальної картини вибився ТАСкомбанк, який підвищив прибутковість коротких депозитів у всіх валютах.
Вклади різної терміновості в доларах і євро також подорожчали в Місто Банку, А-Банку і Марфін Банку.
Слідом за змінами в підрахунках середніх ставок, «Мінфін» відкоригував й свою методику розрахунку максимальної прибутковості банківських депозитів фізосіб. Тепер вкладників і зовсім нічим порадувати.
Раніше при розрахунку максимальної прибутковості за вкладами фізосіб «Мінфін», крім самої ставки, звертав увагу на різні бонуси, доступні широкому колу осіб. В тому числі, враховував надбавки за відкриття депозиту на велику суму (500 000 грн, 1 млн і т.д.). Це тягнуло максимальні ставки вгору.
Однак подібна опція доступна не всім вкладникам. Тому «Мінфін» вирішив обмежити її вплив. Починаючи з сьогоднішнього огляду, при розрахунку максимальних ставок будуть враховуватися тільки бонуси, які банки нараховують вкладникам за відкриття депозиту до 200 000 грн. (Якщо такі в фінустановах в принципі є).
Зміни в методиці автоматично знизили максимальні ставки майже в десятці банків. Що стосується інших учасників огляду, то в останні два тижні багато хто з них продовжували займатися улюбленою справою – знижувати прибутковість депозитів. Так що їх максимальні ставки впали й без нашого втручання.
Перш ніж перейти до огляду, ми рекомендуємо ознайомитися з методикою дослідження.
Зміни методики не торкнулися десятки банків, які пропонують найвищі ставки за гривневими вкладами на 12 місяців. За цим показником як і раніше лідирує ТАСкомбанк. Більш того, у другій половині лютого він навіть ще підвищив ставки. Правда, зростання торкнулося тільки заощаджень на 3 та 6 місяців.
Марфін, який в минулому огляді посідав друге місце, знизив ставки і покинув топ-лист. Його місце зайняв Банк Інвестицій та Заощаджень. Також ставки знизили Місто Банк та Універсалбанк. Але це не змінило їх позиції в десятці.
Максимальні ставки за депозитами: лідери не змінюються
Зміна методики автоматично знизила максимальні ставки в Ощадбанку, ПУМБ, Укргазбанку, Укрексімбанку, банках Південний та Креді Агріколь. Також зміни вплинули на Універсалбанк. Додатково до цього останній ще й знизив прибутковість гривневих вкладів.
Ставки також переглянув А-Банк. Він зменшив прибутковість довгострокових вкладів, а короткострокових – підвищив.
Долар
Десятка банків, які пропонують найвищі ставки за річними доларовими вкладами, в зв’язку з коригуванням методики також не змінилася. Лідер – Сбербанк – зберігає свої позиції. ТАСкомбанк підвищив прибутковість депозитів, але тільки короткострокових. Так що на його позицію в ТОП це ніяк не вплинуло – він досі займає третю позицію.
Альфа-Банк та Укрсоцбанк в минулому огляді займали 5-е і 6-е місце відповідно. Вони знизили прибутковість й покинули топ-лист. Замість них в нього увійшли Місто Банк та Банк Форвард.
Зміна методики торкнулася 5 банків з таблиці: Універсалбанк, ПУМБ, Ощадбанк, Банк Південний та Укрексімбанк.
Крім того, в останні два тижні ставки за доларовими вкладами переглянув А-Банк. Як й у випадку з гривневими заощадженнями, він збільшив прибутковість короткострокових програм та зменшив ставки за довгостроковими
Євро
Максимальні ставки за депозитами: лідери не змінюються
Максимальна прибутковість за депозитами в євро зросла в Місто Банку, який й без того лідирував за цим показником. Марфін Банк, який займав 5-е місце в ТОП-10, також збільшив прибутковість. Правда, підвищення торкнулося тільки короткострокові депозити в євровалюті.
Коригування методики торкнулося 4 фінустанови: Універсалбанк, Банк Південний, ПУМБ та Ощадбанк.
Разом з тим свої ставки переглянули Альфа-Банк, Укрсоцбанк та ТАСкомбанк. Перші два – знизили прибутковість, ТАСкомбанк – збільшив.
Методика
Депозити відбирали для порівняння за двома критеріями — термін та валюта. Дивились тільки на вклади, доступні будь-якій «людині з вулиці». Тому в огляді не беруть участі «соціальні» вклади — пенсійні, студентські, дитячі й т.д.
Для порівняння не мали значення спосіб і частота виплати відсотків, можливість поповнення/зняття коштів, дострокового розірвання депозитного договору й т.д.
Наведені максимальні ставки включають бонуси за велику суму вкладу, а також за оформлення депозиту онлайн. Такі надбавки доступні для широкого кола осіб, а тому вони показані в огляді.
Наведемо приклад. Банк Х пропонує клієнтам 6 видів гривневих вкладів на 12 місяців. З них один пенсійний, ще один — дитячий. Останні два автоматично виключаються з огляду. Серед решти чотирьох — вклади з виплатою відсотків в кінці терміну і щомісяця, депозит з можливістю поповнення, а також ще один — дає клієнтові право достроково розірвати договір. «Мінфін» дивиться і порівнює ставки за всіма цими 4 видам вкладів. Кожен з них передбачає надбавку 0,5% за розміщення депозиту на суму від 500 000 грн. Але тільки дві програми гарантують бонус 0,5% до стандартної ставки за оформлення вкладу онлайн. З урахуванням всіх можливих надбавок максимальна ставка — 18% — виходить за вкладом з виплатою відсотків в кінці терміну.
Олекса Рябуха

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. З її допомогою можна істотно збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Всього три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Вибирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Мінфін України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас