У Китаї розроблено концепт гіперзвукового пасажирського літака — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї розроблено концепт гіперзвукового пасажирського літака

Технології&Авто
551
Інженери з Китайської академії наук представили концепт гіперзвукового пасажирського літака, що зможе подолати відстань між Пекіном і Нью-Йорком усього за 2 години. Як і багато інших китайських проектів, концепт нового літака – побічний продукт військової програми, в даному випадку зі створення гіперзвукових крилатих ракет, пише South China Morning Post.
За словами керівника проекту Цуй Кая, швидкість літака складе 6 тис. км/год, що в п’ять разів перевищує швидкість звуку (1235 км/год). Це в кілька разів більше, ніж швидкість знаменитого надзвукового «Конкорда». Теоретично на такому гіперзвуковому лайнері політ з Пекіна в Нью-Йорк займе всього дві години, в сім разів швидше, ніж на сучасних повітряних судах.
Цуй і його команда провели випробування зменшеної моделі літака в аеродинамічній трубі, яка також використовувалася для оцінки аеродинаміки новітніх зразків китайської гіперзвукової зброї. Дослідники розігнали модель літака до 8,6 тис. км/год, і виявили, що вона веде себе на диво добре. Конструкція крила являє собою щось на зразок біплана або літаконосія, на зразок того, що використовувала NASA для запуску «шатлів». Китайські дослідники заявили, що конструкція біплана дозволить нести більш важке корисне навантаження, ніж існуючі проекти гіперзвукових транспортних засобів, які мають обтічну форму і трикутні крила.
На надзвичайно високих швидкостях подвійний шар крил працює разом, щоб зменшити турбулентність і опір, збільшуючи загальну вантажопідйомність літака. Проте, в порівнянні c Boeing 737 аналогічний за розміром гіперзвуковий китайський літак зможе перевозити лише 5 тонн вантажу або 50 пасажирів (Boeing – 20 тонн вантажу і 200 пасажирів).
В останні роки Китай протестував різні типи гіперзвукових транспортних засобів над пустелею Гобі, деякі з яких здатні досягти десятиразової швидкості звуку. Китайські інженери також будують найшвидшу аеродинамічну трубу в світі для імітації гіперзвукового польоту зі швидкістю до 12 кілометрів на секунду (або 43 200 км/год). З такою швидкістю китайський гіперзвуковий транспортний засіб міг би досягти західного узбережжя США менш ніж за 14 хвилин. Якщо ці технології будуть використовуватися у військових цілях, то це означає, що крилата ракета з ядерною боєголовкою зможе пройти крізь будь-яку протиракетну оборону.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас