Джефф Безос показав будівництво механічного годинника за $42 млн. Він працюватиме 10 000 років (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джефф Безос показав будівництво механічного годинника за $42 млн. Він працюватиме 10 000 років (відео)

Фондовий ринок
1156
Найбагатша людина в світі, засновник Amazon Джефф Безос, поділився коротким роликом з будівництва величезного механічного годинника, який повинен пропрацювати 10 000 років. На реалізацію цього проекту Безос пожертвував $42 млн, а також виділив ділянку у горах Техасу на території, що належить його космічній компанії Blue Origin. У володінні підприємства знаходиться понад 770 км² землі, що трохи менше площі Києва.
Величезний механізм, відомий під назвою Clock of the Long Now — результат роботи некомерційної організації Long Now Foundation. Фонд пропагує «довгострокове» мислення і пропонує замислитися про культурні ініціативи на найближчі десять тисячоліть. Щоб підкреслити таку хронологію, Long Now використовує п’ятичислові дати (наприклад, пише 02018 замість 2018 рік).
Ідея годинника належить Денні Хиллсу, засновнику Long Now. Вперше він написав про це в одному з випусків журналу Wired за 1995 рік. Прототипи з’явилися в 2007 році, а в 2011 році проект отримав фінансову підтримку Джеффа Безоса. За задумом творця, механічний годинник буде «тікати» раз на рік, а завдяки надійній конструкції і віддаленості, не стане жертвою руйнувань або вандалізму. Він закопаний на глибині 150 метрів в скелю. Найближчий аеропорт, за словами Безоса, знаходиться в декількох годинах їзди на машині. Відвідувачам, яких (можливо) в майбутньому допустять для перегляду, також доведеться піднятися по канатній дорозі на висоту понад 600 метрів.
Безосу ідея подобається як ще один привід задуматися про майбутнє: “Ми, люди, стали так технологічно просунуті, що в деякому відношенні небезпечні для самих себе. Для людства стає все важливіше подивитися на довгострокові перспективи майбутнього”.
Крім того, в одному з інтерв’ю він спробував передбачити, що побачить побудований на його гроші пристрій: “Протягом життєвого терміну цього годинника США припинять існувати. Цивілізації будуть з’являтися і вмирати. З’являться нові системи уряду. Ви не можете уявити світ — та й ніхто не може — який цей годинник збирається пережити”.
Безос — не єдина публічна фігура, залучена в роботу над хронометром Long Now. У будівництві також задіяні композитор Брайан Іно, а також письменники Кевін Келлі і Стюард Бранд. Про те, коли буде зібраний весь механізм, наразі не відомо.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас