Півмільйона судового збору: в ФГВФО розповіли про суди з банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Півмільйона судового збору: в ФГВФО розповіли про суди з банками

Фондовий ринок
538
У період з серпня по грудень 2017 р. Фонд гарантування вкладів фізосіб подав колективні позови до 205 пов’язаних осіб неплатоспроможних банків. І станом на поточний момент провадження відкриті тільки щодо двох – у справах банків «Даніель» і «Форум», повідомили в прес-службі ФГВФО.
«Судові процеси по інших справах цієї категорії ще не перейшли в активну фазу, тому оголошувати назви банківських установ зарано. Справи складні, багатоепізодні, містять велику кількість доказової бази і документів дослідження. Крім того, Фонд зіткнувся з ситуацією, коли провадження у таких справах не відкриваються протягом декількох місяців, хоча за законодавством це питання 5 днів з моменту подачі позову до суду», – зазначили там.
У Фонді уточнили, що найближче судове засідання стосуватиметься справи банку «Форум» і має відбутися 28 лютого в Печерському районному суді м.Києва. Тижнем раніше в столичному Апеляційному суді має розглядатися апеляційна скарга відповідачів у справі банку «Даніель» – про відкриття провадження у даній справі.
При цьому чиновникам доведеться сплатити величезні судові збори. Досі ФГВФО вдавалося знижувати його розмір, і в справі з банком «Даніель» він сплатив збір у розмірі 43,9 тис. грн.
«Але з 15 грудня 2017 р. набрала чинності нова редакція закону «Про судовий збір», яка встановила максимальний граничний рівень судового збору при подачі позовів даної категорії в 2017 році на рівні 560 тис. грн. Неухильно дотримуючись вимог закону «Про судовий збір», Фонд гарантування виходить з необхідності сплати цієї суми при зверненні до суду з позовами зазначеної категорії, враховуючи також, що сума позовних вимог за такими позовами обчислюється сотнями мільйонів і навіть мільярдами гривень збитків, завданих неплатоспроможним банкам їх кредиторами», – зазначили в ФГВФО.
Як раніше пояснювали в Асоціації проблемних банків, велика кількість позовів на адресу фінустанов пояснюється прагненням Фонду гарантування судитися не тільки з засновниками банків або їхніми топ-менеджментом, але і з рядовими співробітниками. Там уточнили, що чиновники намагаються витрусити 16 млн. грн. з касирів проблемних структур.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас