Полювання на водіїв: за несплату транспортного податку відберуть не тільки авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полювання на водіїв: за несплату транспортного податку відберуть не тільки авто

Технології&Авто
2843
Власники дорогих авто так і не звикли до думки про сплату транспортного податку або як його ще називають – податку на розкіш (в 2017 р. сплачувався з машин вартістю від 1,2 млн. грн.). За словами начальника Головного управління ДФС в Києві Людмили Демченко, загальна сума боргу київських водіїв за цією статтею перевищила 72 млн грн. Для його стягнення майно понад 1,3 тис. осіб було оформлено як податкова застава.
Як розповів UBR.ua керуючий партнер ЮК «Касьяненко і партнери» Дмитро Касьяненко, податкова застава – найефективніший спосіб стягнення боргів. Власник може спокійно використовувати своє майно, що перебуває в податковій заставі, але не може його реалізувати. Продавати, дарувати, передавати у спадок. Водночас податківці мають право через суд домагатися продажу майна в рахунок погашення боргу.
Юристи розповіли, до чого варто готуватися тим, у кого є заборгованість з податку.
Як працює застава
Податкова застава – це спосіб забезпечення сплати грошових зобов’язань перед бюджетом, включаючи пеню. Він застосовується при несплаті будь-якого виду податку. І полягає в обмеженні права розпорядження майном боржника.
Нагадаємо, транспортний податок зобов’язані платити як фізособи, так і юридичні особи (у тому числі нерезиденти), які володіють зареєстрованими в Україні авто не старше 5 років. При цьому мова йде про машини вартістю понад 375 мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року. У 2018 році – це майже 1,4 млн грн, а в 2017-му було 1,2 млн грн.
Транспортний податок сплачується фізособами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Такий документ надсилається ним щорічно до 1 липня року, наступного за звітним.
У разі несплати фіскали направляють людині податкову вимогу відповідно до статті 59 Податкового кодексу. Як повідомляють в ДФС, для нагадування про борг платників автоматично повідомляють по телефону і на електронну пошту.
«Застава може виникати на будь-яке майно власника авто, вартість якого порівнянна з сумою податку, тобто 25 тис. грн. Тому сумнівно накладення податкової застави на автомобіль вартістю від 1,2 млн грн при сумі податкового боргу в 25 тис. грн», – зауважив UBR.ua радник податкової практики ЄПАП Україна Олександр Майданик.
Проте, це можливо. Якщо особа не оскаржила податкове повідомлення-рішення в суді, то вже самі податківці звертаються до суду з вимогою здійснити стягнення.
Нюанси повідомлення
Як розповіли UBR.ua юристи, останні зміни до Податкового кодексу спростили процедуру вручення повідомлення-рішення про сплату податку. Щоб повідомлення вважалося врученим, не обов’язково віддавати його особисто в руки. Достатньо відправити його рекомендованим листом поштою на зареєстровану адресу платника. І незалежно від того, отримав його платник чи ні – лист вважається врученим.
А потім виникає податковий борг і право на податкову заставу та інші несподівані для платника заходи впливу.
«Саме фізособи знаходяться в найбільшій зоні ризику, бо вони ще не мають стійкої звички повідомляти податкові органи про зміну своєї адреси», – зазначив UBR.ua партнер юридичного об’єднання ID Legal Group Олег Добровольський
Тобто, податкова формально виконує закон щодо повідомлення платника, а потім активно береться стягувати борг, про який громадянин може навіть не здогадуватися.
«Податківці звертаються до суду і отримують рішення про стягнення суми боргу. В рамках цього рішення вони можуть здійснювати і такі заходи виконання рішення як вилучення автомобіля», – каже Олег Добровольський.
Крім того, при наявності податкової заборгованості, не важливо якого розміру, ДФС може накласти обтяження на все зареєстроване на боржника рухоме і нерухоме майно. Про що боржник може дізнатися вже тільки коли спробує здійснити будь-яку операцію зі своїм майном.
Сюрприз його може чекати і на кордоні – митники, швидше за все, не випустять таку особу за межі України.
Таким чином людина опиняється в ситуації, коли вона сама змушена звертатися в ДФС за отриманням повідомлення-рішення і якомога швидше погашати суму боргу. При цьому йому доведеться заплатити штраф і пеню за прострочення, і тільки потім можна вимагати скасування заходів впливу: зняття обтяження, повернення вилученого майна, ліквідацію записів у реєстрі боржників та інших.
Тонкощі процедури
Як зазначає юрист ЮФ «Місечко та Партнери» Яна Квасниця, з першого робочого дня після закінчення терміну добровільної сплати податку, нараховується пеня і виникає право податкової застави. Єдине обмеження: застава не застосовується, якщо сума боргу не перевищує шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 1020 грн.
Податкова застава поширюється на всі види майна, що є власністю боржника, вартість якого співвідносна з розмірами податкового боргу.
«Якщо майно платника є неподільним майновим комплексом, вартість якого перевищує суму податкового боргу, опису підлягає все таке майно. Рішення щодо заставного майна приймаються за допомогою звернення до суду, а подальша реалізаційна процедура – за участю державних виконавців», – розповіла UBR.ua адвокат, партнер K.A.C. Group Тетяна Кузьмич.
Як зазначає Яна Квасниця, якщо на момент складення акта опису майно відсутнє або його балансова вартість менша від суми податкового боргу, право податкової застави поширюється на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому, до погашення податкового боргу в повному обсязі.
«Заставне майно може бути продано, в разі недостатності коштів платника податків для погашення податкового боргу. Тобто, продаж майна – крайній захід», – пояснила Квасниця.
Рішення про погашення боргу шляхом продажу майна приймає суд. Продаж добра платника податків здійснюється на публічних торгах або через торговельні організації.
Юристи запевняють, що патрульна поліція і податкова міліція ніякого стосунку до податкової застави не мають. Дії, пов’язані із застосуванням цього способу забезпечення сплати зобов’язання та пені реалізовують органи ДФС і виконавчої служби.
«Втім, в останні роки відзначається дієва активність командної (якщо можна так висловитися) роботи держорганів – в частині затримання автомобілів для подальшої їх реалізації. На жаль, досить часто автомобілі, передані на штрафмайданчики, зникають у невідомому напрямку», – каже Тетяна Кузьмич.
Це відбувається до продажу машин, як наслідок – погашення боргу платника не здійснюється. Виходить, що крім пошуку грошей на сплату боргу треба ще зробити багато дій для встановлення винних у таких пропажах.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас