Датчик в черевику дозволяє точно визначити місце розташування без GPS — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Датчик в черевику дозволяє точно визначити місце розташування без GPS

Технології&Авто
608
Супутникова система позиціонування здатна визначити місце людини в будь-якій точці Землі, лише б приймач був у зоні дії супутника. Всередині приміщення з цим складніше. Інженери Університету Юти розробили пристрій, що визначає місце розташування з точністю до 5 метрів без допомоги GPS.
Навігаційна система встановлюється в похідних черевиках і допомагає рятувальникам і пожежникам орієнтуватися всередині будівель. Також її можна інтегрувати в апаратуру для відеоігор у віртуальній або доповненій реальності.
Датчик створений на основі гіростабілізатора — коробочки з гіроскопом, магнітометром і акселерометром. Подібні системи встановлюються на літаках. Інженер Даррін Янг вирішив застосувати їх як портативну електроніку. Але дешеві версії гіростабілізаторів з часом починають давати збої, і помилки швидко накопичуються. «Якщо ви сидите на місці, показання повинні дорівнювати нулю», — говорить Янг. Але через 5 — 10 хвилин сидіння на стільці дешевий прилад може почати стверджувати, що ви відійшли на сотню кроків.
Інженери знайшли спосіб відкалібрувати гіростабілізатор за допомогою біомеханіки. Під час кожного кроку п’ята притискається до землі приблизно на 100 мілісекунд. Цю мить спокою можна виміряти й використати для корекції показань приладу. Розробивши датчик тиску, дослідники помістили його в підошву черевика і з’єднали з гіростабілізатором. Для коректної роботи системи потрібно близько 1000 сенсорів (із запасом, на випадок, якщо кілька зламаються від навантаження). У прототипі друкована плата встановлена зовні черевика, але в кінцевому продукті вона буде схована всередині і підключена через Bluetooth.
В ході випробувань інженери пройшлися по Солт-Лейк-Сіті близько трьох кілометрів, а потім порівняли отримані дані прототипу з показаннями GPS. Після десяти таких прогулянок максимальна неточність становила 5,5 м, тобто опинилася на одному рівні з GPS, але нова система працювала з такою ж точністю і всередині приміщень, повідомляє IEEE Spectrum.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас