Італійські математики зробили прорив у 4D-друці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італійські математики зробили прорив у 4D-друці

Технології&Авто
1309
Математики з Політехнічного університету в Мілані зробили прорив в галузі 4D-друку. Вони змогли запрограмувати надруковані на 3D-принтері об’єкти на зміну форми з часом.
Робота італійських математиків багато в чому заснована на невизнаних працях Леонардо Фібоначчі, який жив кілька століть тому. За словами професора Паскуале Чіарлетта, середньовічний вчений здійснив прорив в галузі 4D-друку, сам того не відаючи. В даному випадку, під четвертим виміром розуміється функціональна форма предмета або адаптивна морфологія. Іншими словами, за допомогою математики можна заздалегідь вибрати місце, де через деякий час будуть утворюватися борозенки.
Чіарлетта каже, що його відкриття цікаве не тільки для інженерів, які можуть використовувати 4D-друк для виготовлення пристроїв з адаптивною морфологією, але також для біологів. Вони можуть використовувати розробку, щоб краще зрозуміти спонтанне виникнення патернів під час морфогенезу тканин.
«Незважаючи на майже століття ретельного експериментального дослідження проблеми в галузі техніки, фізика зминання предметів була значною мірою незрозумілою, — каже Чіарлетта. — У цьому дослідженні пропонується новий математичний підхід, що дозволяє точно передбачити умови виникнення складок і контролювати їх появу навіть у наномасштабі».
Дослідження може призвести до покращення дизайну та виготовлення наступного покоління матеріалів, що модифікуються, які потім можна було б використовувати в розтяжній електроніці. В минулому році в рамках циклу «Hype Cycle for Emerging Technologies» дослідницька фірма Gartner позначила як 4D-друк «мегатренд», за яким варто стежити найближчі 5-10 років.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас