ЄБРР виступив за стимулювальні тарифи для обленерго для прискорення приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР виступив за стимулювальні тарифи для обленерго для прискорення приватизації

Енергетика
246
Введення в Україні стимулювальних тарифів – так званого RAB-регулювання – дозволить підвищити привабливість держпакетів акцій обленерго, запланованих до приватизації у 2018 році.
Таку думку висловила заступник директора представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Марина Петров, повідомляє портал Енергореформа.
RAB-регулювання є однозначно прогресивною методикою встановлення тарифу і, більш того, в рамках приватизації активів в енергетичному секторі ми завжди підтримували ідею, що RAB-регулювання зробить ці активи більш привабливими”, – зазначила представник ЄБРР.
Разом з тим Петров зазначила, що це обов’язкова, але не єдина умова для проведення успішної приватизації енергоактивів. Серед інших умов – правильна організація конкурсу та відкритий діалог з інвесторами.
На питання про оцінку методики RAB-регулювання, запропонованої НКРЕКП, представник ЄБРР нагадала, що у світі існують різні підходи як до ставок норми прибутковості, так і до оцінки активів енергокомпаній.
“Стратегічно перехід на RAB-регулювання однозначно потрібен, але тому, що не було приділено достатньо уваги популяризації цього підходу до встановлення тарифів на стадії його підготовки, виникає недовіра і дискусії вже після схвалення нової методології”, – сказала Петров.
Представник ЄБРР висловила стурбованість тим фактом, що низка компаній можуть бути не готові до швидкого переходу на стимулювальне регулювання через відсутність розроблених інвестиційних проектів і неготовність освоювати великі обсяги коштів, які будуть надходити від тарифу.
“Не секрет, що протягом довгих років в енергетичний сектор вкладалося недостатньо коштів, і у багатьох на сьогоднішній день відсутні якісно підготовлені інвестиційні програми”, – пояснила Петров.

Довідка finance.ua:

  • RAB-регулювання (Regulatory Asset Base) – це система довгострокового тарифоутворення, яка широко застосовується в Європі вже більш ніж 20 років.
  • Завдання RAB-регулювання полягає у залученні інвестицій у розвиток і модернізацію електромереж.
  • За словами екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокимова, RAB-регулювання має запрацювати вже з 1 січня 2018 року.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас