Розроблено оптоволоконні датчики, що розчиняються в організмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено оптоволоконні датчики, що розчиняються в організмі

Технології&Авто
409
Дослідники вперше створили чутливий елемент, відомий як волоконна бреггівська решітка, всередині біорозчинних оптичних волокон. Як повідомляє Science Daily, технологія може використовуватися для контролю за станом переломів і безпечного дослідження чутливих органів, наприклад мозку.
Бреггівські решітки, що відбивають світло певної хвилі, часто використовуються в оптичних волокнах, які використовуються в якості датчиків. Наприклад, такі волокна застосовують для моніторингу мостів в реальному часі або щоб відстежувати цілісність крил літака. Однак в медицині вони досі не використовувалися. Нова технологія дозволить подолати це обмеження за рахунок застосування оптичних волокон, які руйнуються в організмі.
Спочатку дослідники з Греції та Італії створили біорозкладне скло для бреггівських решіток. Для цього вони використовували оксид фосфору в поєднанні з оксидами кальцію, магнію, натрію і кремнію. Нове скло поєднує чудові оптичні властивості з розчинністю у воді і сумісністю з живими організмами, а його властивості можна змінювати, коректуючи хімічний склад.
Потім решітки з біорозкладного скла помістили в умови, що імітують людське тіло. Як показав експеримент, в подібному середовищі створені структури розчиняються без сліду, що відкриває шлях для їх медичного застосування. Подібні датчики будуть безпечні для організму і їх не потрібно буде видаляти після використання.
Серед можливих прикладів використання оптоволокна з бреггівськими решітками – створення датчиків для оцінки тиску в суглобах і моніторингу серця та інших чутливих органів. Також таке оптоволокно може поліпшити лазерні методи видалення пухлин, одночасно проводячи промінь і вимірюючи температуру. необхідну для процесу лазерної абляції. Однак перш ніж приступити до розробки медичних застосувань технології, її безпеку і ефективність перевірять на лабораторних тваринах.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас