У Фінляндії почалися випробування водійських прав у смартфоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Фінляндії почалися випробування водійських прав у смартфоні

Технології&Авто
719
Якщо тести пройдуть успішно, то фінським водіям більше не доведеться мати при собі пластикове посвідчення водія, пише New Atlas. Замість нього згодиться смартфон зі спеціальним додатком.
Смартфони концентрують в собі все більшу частину людського життя. Вони вже відповідають за комунікацію людей, за розваги, освіту. Вони стали повноцінними гаманцями. Тепер приходить час перетворювати їх на посвідчення особи. У всякому разі така ідея проходить тестування в Фінляндії, де пластикові водійські посвідчення повинні поступитися місцем віртуальним.
Автори ідеї запевняють, що перевага тут не тільки в зручності для водіїв: сьогодні набагато ймовірніше забути вдома документи, ніж телефон. Від такого рішення виграє і стає більш ефективною сама система реєстрації водіїв. Так, з цифровими документами можна не чекати терміну завершення їх дії, щоб, наприклад, змінити фотографію, не потрібен перевипуск, якщо треба виправити помилки. Більше того, кажуть розробники, наглядові органи отримують інтерактивний документ. До нього можна вносити дані про порушення або навпаки відзначати їх тривалу відсутність.
Розробники пояснюють, що додаток працює дуже просто. Після його встановлення відбувається реєстрація користувача в національній базі даних. Щоразу під час запуску додатку, наприклад, щоб показати документ поліцейському, він буде завантажувати з бази останню інформацію, супроводжувану фотографією людини, автоматично зробленої при її останньому відвідуванні державних органів. Система оснащена рядом захисних функцій. При кожній взаємодії з базою формується спеціальний QR-код, що дозволяє встановити справжність документів.
При всій універсальності ЄC поки не визнає віртуальне водійське посвідчення. Тому воно може використовуватися тільки в Фінляндії та поки лише як доповнення до традиційних пластикових прав.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас