Цього року на дорогах Швеції з'являться безпілотні вантажівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього року на дорогах Швеції з'являться безпілотні вантажівки

Технології&Авто
372
Невеликі електровантажівки шведського стартапу Einride можуть почати безпілотне функціонування вже в цьому році. Всього півроку тому компанія представила прототип свого вантажного транспорту, тепер Gas2 повідомляє, що вже діючі зразки готові виїжджати на вулиці.
Влітку повідомлялося, що міська вантажівка отримає ім’я T-pod. Крім автономності, вона має бути оснащена системою віддаленого контролю. Її батарея вміщує 200 кВт*год енергії, якої повинно вистачати на 200 км. При проектуванні відразу враховувалося, що для автономної вантажівки не потрібен водій на борту, а отже, не потрібна і кабіна для нього. В результаті вантажівка побудована без простору для людей. Замість цього, об`єм, що звільнився, використовується для ефективнішого розміщення різних вантажів – вантажівка має 15 квадратних метрів простору для вантажів, що еквівалентно 15 стандартним піддонам з товарами.
Перший час вантажівки повинні курсувати по дорозі між містами Гетеборг і Хельсінгборг в Швеції. Дорога також буде оснащена зарядними станціями для цих машин. У компанії кажуть, що мережа з її вантажівок буде перевозити до 2 млн піддонів з товарами на рік. Викид CO2 при перевезенні таких обсягів традиційним способом еквівалентний річним викидам від 400 000 легкових автомобілів. Тож T-pod обіцяє значно знизити негативний вплив вантажоперевезень на екологію. Вартість однієї вантажівки – $150 тисяч.
Компанія пообіцяла почати пілотну програму вже в цьому році. Вона буде реалізовуватися в партнерстві з однією з найбільших продуктових мереж Швеції – Lidl. Мережа супермаркетів планує знизити кількість своїх шкідливих викидів на 40%, і Einride повинен допомогти. Під час тестів вантажівки стартапу будуть виконувати щоденні рейси з доставки продуктів між магазинами. Тести будуть проходити в тому числі на звичайних дорогах. Позаяк місця для водія немає, то за транспортом стежитимуть віддалено. Оператори підключаться, якщо ситуація вимагатиме цього. За планами, один оператор буде контролювати до 10 вантажівок.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас