За кожен день прострочення у сплаті аліментів можна буде вимагати неустойку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За кожен день прострочення у сплаті аліментів можна буде вимагати неустойку

Казна та Політика
940
Влада всерйоз вирішила взятися за проблему з аліментами в країні. Так, ще влітку 2017 р. був прийнятий закон, згідно з яким розмір аліментів зріс до 50% від прожиткового мінімуму, а самі виплати стали визнавати власністю дитини. У грудні минулого року Рада проголосувала за новий законопроект, який істотно посилював покарання для неплатників аліментів, повідомляє “Сьогодні”.
4 січня 2018 р. закон підписав президент України. Набути чинності зміни повинні рівно через місяць з того моменту, а значить, на початку лютого 2018 р. Міністр юстиції Павло Петренко розповів, що 6 лютого також представлять публічний реєстр злісних неплатників аліментів, який буде доступний для громадян України.
“Зараз у нас 3 мільйони дітей, які живуть в неповних сім’ях і отримують аліменти. З них майже 600 тис. дітей є жертвами економічного насильства, тому що коли батько фінансово “карає” колишню дружину, це прямо позначається на дитині”, – написав на своїй сторінці в Twitter Павло Петренко.
За даними Державної виконавчої служби Міністерства юстиції, за 9 місяців 2017 р. була забезпечена виплата 1,7 млрд гривень аліментів на користь більш ніж 500 тис. дітей. Найбільші суми стягнуті з боржників у Дніпропетровській, Донецькій і Полтавській областях.
Згідно з новим законом, злісні неплатники аліментів не зможуть виїжджати за кордон, користуватися зброєю і водити авто. Також їм зможуть призначити до двох місяців соціальних робіт.
“Що стосується фінансових санкцій за несплату аліментів, тут теж зміни. У випадку виникнення заборгованості з вини платника аліментів, одержувач аліментів має право вимагати неустойку у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, однак сума неустойки не повинна перевищувати 100% розміру основної заборгованості”, – зазначила Катерина Лисечко, старший юрист, координатор практики сімейного права, Eterna Law.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас