Створено техніку, що знищується від радіохвиль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено техніку, що знищується від радіохвиль

Технології&Авто
1014
Електронні пристрої, що містять критичну або секретну інформацію, повинні мати функцію дистанційно керованої самоліквідації на випадок, якщо вони потраплять не в ті руки. Одну з таких технологій дистанційної самоліквідації розробили дослідники з Корнуельського університету спільно з фахівцями компанії Honeywell Aerospace. Вони виготовили мікрочіп з діоксиду кремнію, упакований в оболонку з полікарбонату. В цій оболонці були зроблені мікрополості, заповнені рубідієм і біфлуоридом натрію.
Коли такий пристрій потрапляє під вплив радіохвиль з певною частотою, відкриваються крихітні наноклапани на основі графену і нітридних сполук. Це дозволяє змішатися покладеним в порожнини реагентам і вступити в бурхливу хімічну реакцію, в ході якої виділяється велика кількість тепла, яке випаровує полікарбонат.
“Полікарбонат, що випарився, вступає в реакцію з біфлуоридом натрію, і виходить плавикова кислота, яка повністю руйнує будь-яку електроніку“ – пишуть дослідники.
На відміну від інших варіантів реалізації електроніки, що самознищується, нова технологія не вимагає наявності води для розчинення деяких компонентів і не потребує нагрівального елемента, який піднімає температуру середовища до потрібного рівня.
Дослідники розраховують, що розроблена ними технологія “розкладаної“ електроніки буде затребувана не тільки в галузі захисту інформації. Її так само з успіхом можна використовувати для виробництва електроніки, датчиків екологічного моніторингу, приміром, які будуть самознищуватися після виконання своєї основної функції.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас