IT України. Допомагати не можна заважати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IT України. Допомагати не можна заважати

Казна та Політика
7959
IT-сектор продовжує залишатися одним з найбільш динамічних сегментів економіки нашої країни, що активно розвиваються. Незважаючи на тривалу стагнацію української економіки, експорт IT-послуг з України зріс на 20%.
За прогнозами експертів, якщо галузі не заважати розвиватися, до 2020 року вона може зрости в 1,7 разу.
Рік з плюсом
За результатами минулого року IT-сектор України продовжив своє зростання більш високими темпами, ніж економіка країни в цілому.
За даними аудиторської компанії PwC, в 2017 році ринок IT зріс на 20%.
Податкові надходження від IT-сектору в державний бюджет в 2017 збільшився на 38% проти показника попереднього року і склали 7,8 млрд грн, зазначають у комітеті з інформаційних технологій Європейської Бізнес Асоціації.
Експорт IT-послуг збільшився до 3,6 млрд доларів. Інформаційні технології впевнено займають третю позицію за рівнем експортних надходжень, поступаючись тільки агробізнесу та металургії.
Внесок ринку IT в економіку в минулому році склав близько 4% ВВП країни, і в наступні роки продовжить збільшуватися.
Оптимістичні перспективи
У 2018 році очікується, що темпи зростання ринку IT збільшаться до 30%. При цьому кількість фахівців, зайнятих у галузі, зросте з 116 до 145 тис. осіб, так оцінює перспективи цього року асоціація «IT Ukraine».
При збереженні існуючих темпів зростання через 5 років інформаційні технології мають всі шанси вийти на друге місце в структурі українського експорту.
IT України. Допомагати не можна заважати
За оцінками компанії GlobalLogic Україна, за сприятливих умов до 2025 року сектор інформаційних технологій може зрости до 8,4 млрд дол., або у 2,3 разу, а кількість робочих місць збільшиться до понад 240 тис. осіб.
За результатами дослідження експертів Європейської Бізнес Асоціації, за сприяння та підтримки галузі на державному рівні, експортно-орієнтована сфера інформаційних технологій до 2020 року може збільшиться вдвічі за всіма показниками і відраховувати до 27 млрд грн податків в державний бюджет.
IT-сектор чинить все більший вплив і на внутрішню економіку України. Крім збільшення валютних надходжень у країну, ця індустрія сприяє формуванню середнього класу – основи для побудови процвітаючої економіки.
Галузь надає все більше робочих місць з високим рівнем доходу. Показово, що понад 40% попиту на комерційну нерухомість в Києві зараз формують IT-компанії.
Очікувані результати зростання ІТ-сектору до 2020 року:
  • Зростання кількості фахівців галузі до 200 тис.
  • Збільшення експорту ІТ-послуг до 6 млрд доларів.
  • Ринок ІТ складе близько 5% ВВП країни.
  • Вихід галузі на друге місце за рівнем експорту.
  • Збільшення ніші на світовому ринку.
  • Збільшення відрахувань у бюджет до 27 млрд гривень.
Крапля в морі
Незважаючи на вражаюче зростання, український IT-ринок за світовими масштабами продовжує залишатися невеликим і складає близько 1% від загальносвітового показника. Обсяг світового ринку ІТ-послуг у 2017 році перевищив 3,5 трлн доларів, з яких більш ніж 40% припадають на США.
Наприклад, IT-ринок Індії оцінюється в 145 млрд дол., це в 40 разів більше, ніж в Україні. При цьому індійський ринок інформаційних технологій активно підтримується на рівні держави, чого немає в Україні. Зараз кількість IT-фахівців в Індії перевищує 4 млн, що в 40 разів більше, ніж в Україні.
Від експорту IT-послуг на кожного українця припадає по 80 доларів, для порівняння цей показник в Ізраїлі становить 1650 дол.
Зараз IT-сектор в Україні розширюється не за рахунок збільшення частки на світовому ринку, а за рахунок зростання надаваних послуг у світі. Для збільшення частки нашої країни на світовому ринку щорічні темпи зростання IT-послуг повинні перевищувати середньосвітовий рівень, забезпечуючи приріст не менше ніж 30-40% на рік.
IT України. Допомагати не можна заважати
Загрози IT-перспективам
Український ІТ-сектор не тільки швидко розвивається, але і стикається з внутрішніми перешкодами, без яких розвиток ринку IT в нашій країні відбувався б значно швидше.
За останні кілька років з України виїхали працювати за кордон більш ніж 10 тис. фахівців IT, або десята частина від загальної їх кількості. Причина – низький рівень життя в країні, політична нестабільність і правова незахищеність бізнесу від тиску з боку державних органів і силових структур. Така ситуація сприяла активному переїзду в інші країни окремих фахівців і цілих компаній.
Це призвело до втрати десятої частини доходів від IT-індустрії і відчутних репутаційних втрат для нашої країни. Іноземний інвестор не буде вкладати гроші в країну, з якої йдуть місцеві компанії. Та й самі українські підприємці добре замисляться, чи варто розширювати існуючий бізнес або відкривати новий в Україні.
Також одна з головних проблем ринку – відсутність стратегії розвитку галузі та програми освіти майбутніх фахівців.
Рівень нашої технічної освіти не відповідає сучасним запитам. На світовому ринку найбільш затребуваними є висококласні фахівці, що спеціалізуються на найбільш перспективних сегментах інформаційних технологій.
Для забезпечення сталого розвитку українського IT-ринку потрібно знизити рівень державного втручання і сприяти поліпшенню бізнес-клімату в країні. Поки діловий клімат в Україні буде гіршим, ніж в сусідніх країнах, українські інноватори будуть реалізовувати свої стартапи на території інших держав, де для їх розвитку створені більш сприятливі умови.
На думку експертів асоціації «IT Ukraine», зараз наші компанії починають відходити від аутсорсингу, пропонуючи замовникам продукти під ключ і готові рішення для виконання бізнес-завдань.
Це якісний крок, який сприятиме зростанню прибутковості і технологічності компаній. Подальший розвиток продуктових компаній в Україні буде залежати не стільки від рівня інженерів, скільки від стану бізнес-клімату в країні.
Хорошим прикладом того, як можна створити сприяти розвитку нових технологій, є Білорусь. Для інвесторів в IT-сектор, крім привабливих податкових умов, також гарантовані верховенство права та справедлива судова система.
Зокрема, дозволено застосування норм англійського права. Комбінація низьких податків і прозорої системи захисту прав є привабливою для міжнародного капіталу, сприяє припливу інвестицій і нових технологій на білоруський IT-ринок.
Майбутнє за автоматизацією
Автоматизація, яка зачепила більшу частину сучасних професій, у перспективі обіцяє великі проблеми і для розробників програмного забезпечення. Першою країною, в якій вже зараз відбувається масове звільнення програмістів, стала Індія.
У минулому році залишилися без роботи 2% індійських IT-фахівців, які задіяні у розробці програм для іноземних компаній.
За результатами дослідження, проведеного організацією National Association of Software and Services Companies, до 2020 року без роботи можуть опинитися до 60% індійських програмістів.
Робота, яку вони зараз виконують, буде повністю автоматизована.
Зараз IT-галузь переорієнтовується на машинне навчання, роботизацію, автоматичний аналіз великих даних, що в майбутньому може залишити без роботи 80% сьогоднішніх індійських програмістів.
В результаті, на індійському IT ринку залишаться тільки програмісти з високим рівнем навичок – таких сьогодні меншість.
Всього в 2017 році сім провідних індійських IT-компаній звільнили щонайменше 60 тис. співробітників. Це більш ніж половина від усіх айтішників, які працюють зараз в українських компаніях.
У перспективі тенденція автоматизації програмування буде наростати. З часом програми для автоматичного написання коду та аутсорсингу бізнес-процесів стануть доступнішими і отримають широке застосування.
Українських IT-фахівців ця проблема торкнеться тією ж мірою, що і програмістів з інших країн.
Наші «айтішники» зіткнуться з ризиком залишитися без роботи або будуть освоювати напрямки, які поки що не можуть виконувати машини. Чи зможуть всі фахівці адаптуватися до нових реалій – поки що питання. Як і: яким стане ринок ІТ в Україні після того, як значну частину роботи нинішніх програмістів зможуть виконувати машини…
Вже зараз потрібно думати про те, що зможуть запропонувати українські компанії, коли трансформації на світовому IT-ринку докотяться до нашої країни.
Цілком можливо, що планам динамічного розвитку IT-сектору в нашій країні можуть перешкодити жорсткі реалії нового витка конкуренції. Тепер вже між людиною і машиною.
На думку CEO веб-сервісу для хостингу IT-проектів GitHub Кріса Уанстреса, тим, хто хоче залишитися працювати в IT-сфері, краще зайнятися найбільш перспективними напрямками: штучним інтелектом, великими даними і машинним навчанням.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас