Закон про моніторинг закупівель зобов'язує замовників реагувати на зауваження ДАСУ, - МЕРТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про моніторинг закупівель зобов'язує замовників реагувати на зауваження ДАСУ, - МЕРТ

Казна та Політика
169
Закон про моніторинг закупівель зобов’язує замовників реагувати на зауваження Державної аудиторської служби України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
У МЕРТ відзазначили, що 23 січня президент України Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення системи моніторингу державних закупівель, який зобов’язує замовників реагувати на рекомендації та зауваження Державної аудиторської служби в обов’язковому порядку. Раніше ДАСУ могла реагувати на порушення тільки після торгів, коли підписано відповідні угоди і гроші переведені.
“Технічно це буде втілено завдяки інтеграції ProZorro з системою ризик-індикаторів, які автоматично будуть шукати підозрілі тендери, виділяти їх і відразу відправляти на перевірку ДАСУ. Крім сигналів від системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі стануть звернення громадських активістів, журналістів або представників органів влади та місцевого самоврядування. Аудитори ДАСУ зможуть перевірити будь-яку закупівлю і за власною ініціативою”, – йдеться в повідомленні.
Аудитори матимуть окремий “кабінет” в системі, і всі їхні дії в процесі моніторингу будуть публікуватися. Наприклад, рішення про початок перевірки оприлюднюється на ProZorro протягом двох днів з моменту його прийняття. На відміну від скарг до Антимонопольного комітету України, рішення ДАСУ про початок перевірки не буде зупиняти перебіг закупівлі. Термін проведення моніторингу – до 15 робочих днів. Під час перевірки фахівці зможуть вести діалог із замовником через систему ProZorro, який буде доступний для перегляду всім відвідувачам.
Також повідомляється, що у замовника буде три робочі дні для відповіді і аргументації щодо своїх дій або бездіяльності. Якщо замовник не усуне порушення, але не аргументує своїх дій, ДАСУ зможе прийняти рішення про проведення комплексної перевірки закупівлі і накласти відповідні штрафи за рішенням суду. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Держсаудит з початку 2017 року виявив порушення на майже 9 млрд гривень на державних закупівлях.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас