Рада фінансової стабільності назвала основний ризик для фінансової стабільності країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада фінансової стабільності назвала основний ризик для фінансової стабільності країни

Казна та Політика
521
Рада фінансової стабільності вважає основним ризиком для фінансової стабільності затримку в продовженні програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінфіну.
19 січня відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності за участю міністра фінансів Олександра Данилюка, в. о. голови Національного банку Якова Смолія, голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва, голови Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Ігоря Пашка, директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна, а також першого заступника міністра фінансів Оксани Маркарової та заступника міністра фінансів Юрія Буци, заступників голови НБУ Катерини Рожкової, Дмитра Сологуба та Романа Борисенка та інших представників зазначених установ.
Обговорюючи системні ризики, рада підкреслила, що сьогодні зберігається сприятлива світова кон’юнктура для України, а прогнози міжнародних організацій і настрої інвесторів залишаються оптимістичними.
Водночас основним чинником ризику для фінансової стабільності на даний момент є затримка з продовженням співпраці з Міжнародним валютним фондом і надходженням наступного траншу фінансування.
Вона перешкоджає залученню коштів від інших міжнародних партнерів України, а також може призвести до зростання вартості позик на зовнішніх ринках.
Враховуючи необхідність повернення в 2018-2019 понад 10 млрд доларів у рамках виплат за зовнішнім державним боргом, ризик подальшої затримки з реалізацією програми з МВФ на даний момент залишається ключовим для України.
Рада закликала всі зацікавлені державні органи сприяти продовженню співпраці з МВФ та іншими міжнародними донорами.
Дмитро Сологуб зазначив, що в 2017 році вже відбулося помітне поліпшення ситуації з відшкодуванням ПДВ.
“Якщо раніше відшкодування ПДВ відбувалося таким чином, що 95-99% коштів сплачувалися в останні дні місяця, то тепер це відбувається в середині місяця. Водночас велика ритмічність таких виплат, так само як і більша рівномірність у здійсненні бюджетних витрат протягом року, дозволила б ще більше пом’якшити вплив на стан валютного ринку”, – підкреслив він.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас