Тарифи-2018: скільки і кому доведеться віддавати за комуналку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи-2018: скільки і кому доведеться віддавати за комуналку?

Особисті фінанси
15795
За усталеною «традицією» вартість тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні збільшується щороку.
Нинішній рік також не стане винятком. Уряд вирішив не затьмарювати новорічні свята повідомленнями про черговий перегляд цін на комунальні послуги, підвищення яких, швидше за все, стартує після закінчення опалювального сезону.
Найбільші витрати на ЖКГ
За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), в Україні серед країн Європи найвищий рівень витрат на оплату комунальних послуг відносно рівня доходів. Витрати українців на оплату ЖКГ наближаються до 40%, що в 1,6 рази вище від середньоєвропейського показника. І це при тому, що Україна посідає останнє місце серед європейських країн за рівнем середньої заробітної плати і пенсії.
Середній рівень витрат на оплату послуг ЖКГ в країнах Європи – близько 25%. Найвищий рівень комунальних платежів в Данії – 28%, найнижчий на Мальті – 11%.
Тарифи-2018: скільки і кому доведеться віддавати за комуналку?
За останні 13 років рахунки за комунальні послуги в нашій країні зросли в понад 26 разів. Так, в 2004 році витрати українців на ЖКГ були найнижчі в Європі, і становили всього 3-4% від рівня доходів. А тепер українці змушені платити більше, ніж в інших країнах, викладаючи за комуналку від третини до половини своїх доходів.
Підвищення тарифів на газ: Бути чи не бути?
З квітня цього року планується змінити методику визначення вартості газу для населення. Якщо вірити проекту постанови, який може бути затверджений найближчим часом, за новою методикою вартість газу для населення будуть встановлювати один раз на рік – 1 квітня.
Ціна для споживача залежатиме від середньої ціни імпортного газу на німецькому газовому хабі, яка розраховується за шість місяців попереднього року.
Якщо новий порядок розрахунку стане чинним, вартість газу для населення з квітня може подорожчати більш ніж на 8%. Ціна буде залишатися незмінною протягом року, і буде діяти до квітня 2019 року.
Незважаючи на запевнення чиновників, що газ для населення в 2018 році дорожчати не буде, перспектива підвищення його вартості в поточному році виглядає цілком реальною.
На перегляді механізму розрахунку ціни газу також наполягає і Міжнародний валютний фонд. Це одна з умов для отримання Україною наступного траншу кредиту МВФ.
Ціна на тепло буде залежати від газу
У Мінекономрозвитку прогнозують, що в поточному році вартість опалення і гарячої води може зрости на 20%. Це буде в тому випадку, якщо уряд прийме рішення підвищити вартість газу для споживачів.
При цьому тарифи на тепло на опалювальний сезон 2017-2018 року мінятися не будуть, запевняють Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.
У квітні, після закінчення опалювального сезону, уряд остаточно визначиться з питанням ціни на газ. У разі її підвищення, це призведе до подорожчання електроенергії, гарячої води і тепла для українських споживачів.
Електроенергія теж під питанням
За рішенням Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з січня цього року вартість оптової ціни на електроенергію зросте на 16%. Ціни підвищуються в два етапи: в січні, і в квітні. Вартість електроенергії в результаті збільшиться з 1,37 до 1,59 грн/кВт (без ПДВ).
На даному етапі підвищення цін торкнеться не побутових споживачів: підприємств, підприємців і бюджетних організацій.
Рішення, чи будуть підвищуватися тарифи для населення в 2018 році, поки не прийнято.
Питання в тому, як довго уряд зможе утримувати тарифи на електрику для населення на колишньому рівні. Фактично, вже зараз ціни для населення нижчі від рівня оптової ціни на ринку. Після чергового підвищення, розрив між оптовою ціною і тарифом для населення буде тільки збільшуватися.
Крім того, у другому-третьому кварталах цього року очікується введення системи стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання), що може призвести до зростання тарифів на електроенергію ще на 20-30%.
Для населення останній раз електроенергія дорожчала в березні минулого року. Поки ніякої нової інформації про подорожчання на сайті НКРЕКП немає.
Втім, зміну тарифу на електроенергію для непобутових споживачів буде враховано у вартості їхніх послуг, і в ціні кінцевого продукту. Отже, споживач все одно за це заплатить зі своєї кишені.
Куди ж без води
Підвищення цін на електроенергію для підприємств, як правило, призводить до підвищення вартості води для населення.
Не стане винятком і цей раз. У зв’язку зі зростанням вартості електроенергії та підвищенням мінімального рівня оплати праці, НКРЕКП прийняла рішення підвищити тарифи на холодну воду в поточному році.
Більше від інших вартість холодної води підвищиться в Харківвводоканалі – до 8,38 гривні за кубометр, або на 17%. Львівводоканал підвищує ціни на воду на 11%, а Дніпроводоканал – на 5%.
Всього цього року вартість тарифу на водопостачання та водовідведення зросте для 60 компаній.
З’явиться абонплата
У 2018 році на українців також очікує зміна в порядку сплати комунальних платежів. Відповідно до прийнятого закону «Про житлово-комунальні послуги», який набирає чинності в червні цього року, вводиться поділ оплати за комунальні послуги, за винятком електроенергії і газу, на кілька платежів:
  • Плата за спожиту послугу (фактично використану електроенергію, воду).
  • Абонплата за обслуговування. Це стосується опалення, вивезення сміття, водопостачання і водовідведення.
  • Плата за поточний ремонт внутрішньобудинкових мереж.
Чи призведе поділ оплати до підвищення вартості послуг для українців, на даний момент невідомо.
При цьому для споживачів можуть з’явитися додаткові складності і плутанина з оплатою розділених на кілька частин комунальних послуг.
Пеня за несвоєчасну оплату
Також законом «Про житлово-комунальні послуги» вводиться пеня за кожний день простроченої оплати. З 1 січня 2019 року сплата буде нараховуватися в розмірі 0,01% за кожен день прострочення з того дня, коли закінчився термін оплати.
Таким чином, за 100 днів простроченої оплати буде нарахована пеня в розмірі 1% від суми боргу.
Пеня за несвоєчасну оплату комунальних платежів не буде нараховуватися при наявності боргів держави по субсидіях і пільгах. А також, якщо у платника є борги з виплати заробітної плати, яка підтверджена документально.
***
Незалежно від того, коли і якою мірою підвищаться тарифи для населення, рівень комунальних платежів все більше залежатиме від зростання обсягу нарахованих субсидій та своєчасності їх виплат. Таким чином, навантаження на бюджет по виплатах субсидій буде і далі збільшуватися, а частка сімей, які користуються субсидіями, може зрости до 70-80%.
При цьому заборгованість держави по субсидіях торік склала 9 млрд грн. Борги планують виплатити в 2018 році, збільшивши витрати бюджету на надання пільг та субсидій населенню на 15,9 млрд гривень.
Зазначимо, що за результатами 2017 року, борги українців за комунальні послуги перевищили 30 млрд грн, хоча ще рік тому заборгованість була на рівні 17 млрд грн.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас