Україну підстерігають підвищені ризики дестабілізації в 2018 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну підстерігають підвищені ризики дестабілізації в 2018 році

Казна та Політика
1471
Небезпечна суміш зі зростаючого невдоволення в суспільстві, зростання підтримки популістів і підвищення доступності зброї в результаті конфлікту на сході країни створюють ризики дестабілізації України в 2018 році, напередодні виборів, що наближаються.
Про це йдеться в статті аналітика Джеймса Целера, опублікованій проектом Global Risk Insights (GRI), передає УНІАН.
Автор зазначає, що Україна за підтримки донорів бере участь у програмі модернізації, спрямованій на боротьбу з корупцією, реформування економіки і створення передумов для побудови ефективної системи управління країною. З іншого боку, опір реформам з боку зацікавлених осіб створює загрози для підриву програми реформ, яка реалізується урядом з 2014 року. Фоном для цих процесів виступає конфлікт на Сході України, підкреслюючи непрості умови, в яких лідери країни змушені діяти в 2018 році.
Автор вказує, що українська економіка, згідно з прогнозами Світового банку, продовжить стійке зростання. Очікується, що в середньостроковій перспективі зростання ВВП має скласти близько 4%. Це знаменує успішний розворот України від економічного спаду, який почався після протестів на Майдані і конфлікту на Донбасі.
Відзначається, що програми МВФ і інших донорів продовжують виступати ефективним інструментом прямування України по шляху реформ. Ратифікація договору про асоціацію України з ЄС стала індикатором прогресу, зробленого Києвом за останні кілька років.
Аналітик підкреслює, що для України набрання угодою чинності гарантує ширший доступ на ринки ЄС, а також робить її більш привабливою для іноземних інвесторів. Наданий Україні безвіз також підсилює зв’язок країни з Євросоюзом.
Проте, Целер зазначає, що незважаючи на значний прогрес України у реформах і її наближення до європейських норм і цінностей, минулий рік також показав проблеми, які стоять на шляху прогресу. Однією з ключових проблем, на думку автора, залишається корупція, яка загрожує підірвати прогрес, досягнутий за минулі роки.
За словами Целера, хоча Україна з 2014 року зробила серйозні кроки в цьому напрямку (зокрема – створення НАБУ і запровадження заходів, що підвищують прозорість власності), нещодавні події продемонстрували перешкоди, які повинні подолати реформатори, щоб не допустити відкату реформ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас