СБУ і НАБУ викрили схему крадіжки газу у "Нафтогазу України" більш ніж на 1,4 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ і НАБУ викрили схему крадіжки газу у "Нафтогазу України" більш ніж на 1,4 млрд грн

Енергетика
1094
Співробітники Служби безпеки України у рамках виконання завдань із захисту критичної інфраструктури спільно з НАБУ і Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) викрили протиправний механізм, яким завдано збитків державному ПАТ НАК “Нафтогаз України” у розмірі понад 1,4 млрд грн.
“Правоохоронці встановили, що протягом 2013-2015 років представники двох комерційних структур надавали в Нафтогаз України і Нацкомісію недостовірні дані про обсяги споживання так званого “комунального газу”. Він призначений виключно для потреб населення, але фактично використовувався в комерційних цілях”, – повідомляє прес-центр СБ України в середу.
Співробітники ГУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ задокументували, що протиправні дії підприємців призвели до необхідності покриття збитків “Нафтогазу” з державного бюджету в особливо великих розмірах.
“Служба безпеки України ініціювала перед Нацкомісією позапланові перевірки з дотримання ліцензованої діяльності комерційних структур, які підтвердили факти нецільового використання “комунального газу”, – повідомляє прес-центр.
При цьому в прес-службі НАБУ зазначили, що внаслідок описаних дій прибутковість виробництва електрики комерційними ТЕЦ, на які надходив “комунальний газ”, перевищила 60% (проти 3-5%, закладених у тариф НКРЕКП).
“Таким чином, на думку детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, порівнянні з розміром збитків, завданих НАК “Нафтогаз України” в результаті цієї “схеми”, – зазначили в Бюро.
За матеріалами СБУ і НКРЕКП Національним антикорупційним бюро відкрито кримінальне провадження за фактами вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.
“У рамках досудового розслідування оперативники спецслужби встановили основних фігурантів справи, яких Національне антикорупційне бюро України затримало за ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Зараз вирішується питання про оголошення підозр, а також обрання їм запобіжного заходу. Триває досудове слідство”, – йдеться в повідомленні прес-центру СБ України.
У прес-службі НАБУ уточнили, що 16 січня 2018 року детективи Бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали у Львові чотирьох посадових осіб ТОВ “Енергія-Новий Розділ”, ТОВ “Енергія-Новояворівськ” та ТОВ “Енергія” за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК “Нафтогаз України” на суму понад 1,4 млрд грн. В цей самий день вони були повідомлені про підозру у скоєнні злочину за зазначеними вище статтями КК України.
“Особи затримані під час проведення слідчих дій (обшуків) в офісних та житлових приміщеннях зазначених комерційних підприємств”.
У НАБУ також додали, що розслідування наведених фактів детективи Бюро почали в грудні 2016 року за матеріалами НКРЕКП і ЗМІ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас