Європейські компанії висловили побоювання з приводу проекту закону ЄС про вхідні газопроводи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські компанії висловили побоювання з приводу проекту закону ЄС про вхідні газопроводи

Енергетика
261
Європейська асоціація газових компаній (Eurogas) розкритикувала плани Європейської комісії з прийняття закону, що передбачає поширення принципів директиви ЄС щодо газу в рамках Третього енергетичного пакету на газопроводи, які які приходять в ЄС, без попередніх консультацій з усіма зацікавленими сторонами.
На думку експертів Eurogas, в яку входять представники найбільших європейських компаній в газовій галузі, закон може негативно вплинути на безпеку поставок та інвестицій, а також погіршити геополітичні відносини між країнами.
“Eurogas вивчала законопроект і відзначила низку моментів, які здатні завдати значної шкоди або призвести до небажаних наслідків, – цитує заяву асоціації Interfax Natural Gas Daily. – У світлі цих міркувань Eurogas рекомендує заморозити пропозицію доти, доки не будуть вивчені всі її можливі наслідки. При цьому в ході вивчення необхідно взяти до уваги думки зацікавлених сторін”.
Згідно з пропозицією ЄК, зміна торкнеться як морських газопроводів, що будуються, так і існуючих, хоча в операторів буде можливість попросити про звільнення від виконання цих вимог.
Експерти Eurogas відзначають, що в тексті законопроекту не наводяться умови, необхідні компаніям для отримання такого схвалення, що “створює ситуацію невизначеності для розробників і користувачів, що може підірвати контрактні права та зобов’язання”.
Також в заяві асоціації зазначається, що пропозиція Єврокомісії може створити більш вигідні умови для постачальників зрідженого природного газу (СПГ) в порівнянні з постачальниками трубопровідного газу.
Багато аналітиків відзначають, що законопроект, найімовірніше, спрямований переважно на проект “Північний потік 2”, однак директор з внутрішнього ринку Генерального директорату з енергетики Клаус-Дітер Борхардт заявив в рамках слухань у Комітеті з питань промисловості, досліджень та енергетики, що це не так. “Пропозиція не спрямована проти будівництва “Північного потоку 2”. Він може бути побудований, але його оператор повинен дотримуватися правил”, – сказав він.
Єврокомісія внесла пропозицію про зміни в директиву щодо газу 8 листопада, їй належить отримати схвалення Європарламенту і Євросоюзу. На думку аналітиків, Польща і Данія, які спочатку виступали проти “Північного потоку 2”, швидше за все, підтримають нову ініціативу ЄК, тоді як Німеччина може відмовитися її схвалити.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас