Фастфуд викликає довгострокові порушення імунної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фастфуд викликає довгострокові порушення імунної системи

Світ
1016
Дослідження німецьких вчених з Університету Бонна вказує на те, що імунна система людини реагує на фастфуд так само, як на бактеріальну інфекцію. І навіть перехід на здорове харчування не зможе виправити завдану шкоду.
Біологи почали з того, що посадили піддослідних мишей на «західну» дієту, багату насиченими жирами, цукром і сіллю, але бідною овочами, фруктами і клітковиною. «Ця нездорова їжа призвела до несподіваного зростання кількості певних імунних клітин в крові мишей, особливо гранулоцитів і моноцитів, – каже Анет Кріст, одна з авторів дослідження. – Це була ознака враження імунних клітин-попередників в кістковому мозку».
Виявивши це, вчені змогли встановити, що така дієта не тільки стимулює гостру запальну реакцію, а й активує певні гени в клітинах-попередниках. Ці клітини відповідають за розмноження імунних клітин в організмі і – як недавно було виявлено – мають свого роду пам’ять. Після зараження захисні механізми залишаються в стані підвищеної готовності, тому можуть швидше зреагувати на нову атаку.
В даному випадку вроджений процес програмування імунної системи був спровокований не вірусом або бактерією, а певним видом дієти. Пильне вивчення клітин крові тварин показало наявність інфламасоми, білкового комплексу, відповідального за розпізнавання інфекцій і активацію запальних процесів.
Такого роду запальні реакції зазвичай притаманні діабету, серцевим захворюванням і аутоімунним розладам. Вчені не вперше говорять про зв’язок нездорової їжі з порушеннями імунної системи, але перші докази довгострокових наслідків викликають у них серйозні побоювання. Беручи до уваги зростання кількості діабетиків і людей з надмірною вагою в західних країнах, все частіше з’являються свідчення того, що фастфуд завдає істотної шкоди здоров’ю, пише New Atlas.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас