Українцям дозволили заощадити на адвокатах і менше заплатити пені банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям дозволили заощадити на адвокатах і менше заплатити пені банкам

Кредит&Депозит
1082
Українським позичальникам дали можливість заощадити на послугах адвокатів. Якщо банк із запізненням подасть позов за кредитні неплатежі, то людині не потрібно буде наймати юриста для складання відповідного клопотання. Достатньо зробити лише усну заяву.
Відповідну позицію видав Верховний суд, розглядаючи справу №6-2667цс16 про суперечку Приватбанку з кредитним боржником.
«У рішенні ВСУ кажуть, що заяву про терміни позовної давності можна робити не тільки в письмовій, а й в усній формі. Як відомо, у банку, за чинним законодавством, є лише 3 роки, щоб подати позов на боржника. І якщо він не встиг укластися в даний термін (і не отримав відстрочку по суду), то людині достатньо заявити судді, що кредитор пропустив позовний термін, і цього має бути достатньо для закриття судової справи. Ціни на послуги адвокатів зараз коливаються в дуже широкому діапазоні: наприклад, складання клопотання щодо порушення термінів позовної давності може коштувати і 500 грн., а може і більше тисячі – залежить від юридичної фірми», – зазначив UBR.ua старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Цим же рішенням Верховний суд заборонив банкам нараховувати в інвалюті пені і штрафи за споживчими кредитами. Без будь-яких винятків. Навіть якщо позика виділялася в доларах або євро, неустойка по ній повинна нараховуватися в гривні. При цьому розмір пені не може перевищувати розмір облікової ставки Нацбанку, тобто 14,5% річних (на поточний момент).
«Аргументація цілком логічна і випливає із суті відносин: Національний банк України не має повноважень на визначення облікової ставки в іноземній валюті. Відповідно, якщо кредит видавався споживачу в будь-якій іншій валюті, крім гривні, пеня не нараховується і банк не має права просити її стягнути з боржника», – пояснив UBR.ua логіку рішення юрист юридичної компанії «Волхв» Віктор Дубовик.
У українців часто трапляються суперечки по обох моментах. Не всі вітчизняні суди погоджуються приймати клопотання про позовну давність у усному стилі і часто вимагають правильно оформлений папір. І це при тому, що порушення трирічного терміну стало справжньою модою серед українських банків за останні роки.
«Проблема термінів позовної давності властива не тільки Приватбанку, але і Укрсоцбанку, ОТП, Райффайзен Банку Аваль, ПУМБу та іншим фінустановам», – зауважив UBR.ua керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Відбити у банків бажання порушувати позовні терміни можуть тільки санкції.
«Переважна більшість проблемних кредитів виникла ще в далекому 2008 році і багато банків тільки зараз змогли взятися до роботи з цією категорією позичальників. Однак є надія для боржників, що незабаром ця практика може припинитися. Адже нові процесуальні кодекси, що набрали чинності, містять норми про зловживання процесуальними правами, в тому числі і подача свідомо безпідставного позову», – сказав Віктор Дубовик.
Набагато складніше буде змусити правильно нараховувати штрафи. У більшості фінустанов це роблять автоматично, і намагаються отримати з боржника побільше. Тобто в іноземній валюті, курс якої активно зростав останнім часом. На перерахунку в гривню зазвичай доводиться наполягати через суд.
«Безумовно, банкам вже давно варто було переналаштувати свої програмні комплекси під вимоги до розрахунку пені, засновані на законі. Ті, хто досі не зробив цього, змушені в ручному режимі перераховувати розміри заборгованості», – зазначила UBR.ua партнер адвокатського об’єднання «СК ГРУП» Юлія Курило.
Найчастіше банки навмисно порушують правила нарахування пені, і якщо суддя не звертає на це увагу, то і стягують її в ВКВ. Тому людям рекомендують відразу оскаржувати цей момент.
«Нарахування ж пені та штрафних санкцій здійснюється банками автоматично і на жаль практику «проси більше» щоб «отримати бажане» ніхто не відміняв і банки намагаються все одно стягнути пеню за зобов’язаннями в іноземній валюті. І тут все залежить від компетентності суддів і активної участі позичальника в судовому процесі», – резюмував Дубовик.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас