Гривні пророкують тяжке майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривні пророкують тяжке майбутнє

Валюта
8897
Доллар по 28 грн: з цієї позначки стартують валютні торги в 2018 році. Протягом року фінансисти очікують широкий діапазон коливань курсу від 26 до 30 грн. Загрозу валютній стабільності несе як світовий ринок, де очікуються коливання цін на сировинні товари, так і внутрішні ризики. Через зростання політичної непевності ми можемо втратити підтримку МВФ і побачити посилення негативних курсових очікувань бізнесу і населення.
Валютний курс гривні в 2017 році лихоманило в дуже «скромному» діапазоні: близько 10% між мінімальним значенням в 25,44 грн/$ в кінці літа (30 серпня) і максимальними 28,07 грн/$ в останній день року. Якщо ж дивитися на зміну курсу за рік, то долар подорожчав всього на 3,2%.
Минулий рік курс почав з падіння до позначки 26,29 грн/$, але вже до середини січня він підскочив до 27,72 грн, потім гривня навесні – влітку плавно ревальвувала до 25,44 грн/$. І тільки в перший день осені тренд змінився: долар за наступні чотири місяці подорожчав на 10,3%.
Така річна динаміка вже стала традиційною для України. Роком раніше гривня девальвувала в січні – березні, потім до середини серпня зміцнювалася, а восени її знову лихоманило.
Заступник глави Нацбанку Олег Чурій передноворічну девальвацію гривні пояснив закупівлею енергоносіїв і сезонних товарів під Новий рік. «З 20-х чисел листопада посилився тиск на курс гривні під дією тимчасових, в тому числі сезонних чинників. Зокрема, на пропозицію валюти впливає сезонне зменшення ділової активності. Одночасно в кінці року традиційно посилюється тиск на валюту, також тиснуть психологічні чинники: несприятливі очікування щодо майбутньої динаміки курсу гривні», – вторив йому в. о. глави НБУ Яків Смолій.
Для згладжування курсових коливань регулятор продавав валюту на аукціонах. За період 10-відсоткової девальвації НБУ продав банкам $156 млн і в другій половині грудня продовжував продавати валюту. Наприклад, 22 грудня він продав $43 млн при попиті банків в $74 млн.
Сезонні гойдалки
Від питання, яким буде курс гривні в новому році, в Нацбанку ухиляються вже кілька років. У держбюджеті-2018 закладено курс 30,1 грн/$ на кінець року. «Коли ми планували бюджет, ми орієнтувалися на такий курс гривні. Ми вважаємо, що він є реалістичним, і у нас немає ніяких підстав вважати, що це неправильний курс», – стверджує міністр фінансів Олександр Данилюк.
У 2018 році курс гривні може коливатися в діапазоні 26-30 грн/$. «У разі помірного прояву внутрішніх і зовнішніх ризиків», – підкреслює директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. «Наш базовий сценарій макроекономічного прогнозу на 2018 рік містить середньорічний курс 28,5 грн за долар. Якщо не відбудеться подій, які докорінно змінять ситуацію, то протягом року повториться традиційна сезонність: девальваційний тиск на гривню до березня, потім сприятливий період до серпня і ослаблення гривні в кінці року», – говорить головний економіст Альфа-Банку і Укрсоцбанку Олексій Блінов.
Керівник департаменту по роботі з інструментами на локальному ринку Concorde Capital Юрій Товстенко не відкидає зміцнення курсу гривні навесні-влітку навіть до 26-26,5 грн/$. «Стримувати курс буде політика високих облікових ставок, яку зараз проводить Нацбанк», – пояснює керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.
Але є і більш песимістичні прогнози. «На 2018 рік я розглядаю середньорічний курс в 30 грн на міжбанку та 31,4 грн на готівковому ринку. На кінець року курс на міжбанку може зупинитися на позначці 29 грн, а готівковий – 29,4 грн», – говорить фінансовий експерт Тантелі Ратувухері.
У будь-якому випадку гривня в 2018 році буде дешевшою, ніж в 2017-му. «Фундаментально гривня буде тяжіти до подальшого ослаблення. По-перше, дефіцит зовнішньої торгівлі поступово зростає. Цю природу економічного зростання Україна поки не змогла змінити. У 2015 році дефіцит зовнішньої торгівлі дорівнював $1,7 млрд, в 2016-му – $5,5 млрд, а за останні чотири квартали вже $6,1 млрд», – підрахував Олексій Блінов. За його оцінками, приплив інвестиційного капіталу залишається дуже слабким і не встигає за зростанням імпорту. «Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну зараз становить лише близько $2 млрд в річному вираженні», – пояснює він. Ще одним фактором є висока інфляція, яка створює навантаження на курс.
За словами Юрія Товстенка, підтримувати курс гривні буде поки що сприятлива ситуація на світових сировинних ринках. «Ціна руди залишається на рівні близько $70 за тонну, сталі – близько $500 за тонну. Зараз це позитивно впливає на курс, і цей вплив збережеться ще як мінімум кілька місяців», – говорить він. Але ситуація може змінитися. «Ціни на залізну руду і сталь перебуватимуть під тиском перевиробництва і сповільнення зростання попиту в Китаї», – вважає Олег Курінний.
Аграрний експорт не може надати додаткову підтримку курсу. «Через несприятливі погодні умови урожай зернових і олійних в Україні скоротився, при цьому ціни залишаються на низькому рівні через високий урожай у світі», – розповідає Олег Курінний.
МВФ на допомогу
Багато в чому ситуація на валютному ринку залежатиме від того, як будуть розвиватися відносини України з МВФ. Незважаючи на те що програма EFF закінчується на початку 2019-го, Україна поки отримала лише половину запланованих коштів. «Без співпраці з МВФ у України мало шансів на стабільність. Це один з найважливіших чинників», – вважає Юрій Товстенко.
Черговий транш, на який Україна розраховувала ще восени 2017-го, надійде не раніше II кварталу 2018-го. У Нацбанку розраховують отримати в 2018-му два транші. «Я розраховую, що ми отримаємо більше», – упевнений міністр фінансів. Правда, для цього Україні потрібно виконати кілька жорстких вимог, що в передвиборний рік може виявитися непосильним завданням. Більше того, МВФ уже звернув увагу на занадто швидке зростання витрат в держбюджеті-2018.
Експерти вважають, що неотримання траншу в найближчі місяці не критичне. «В межах I кварталу цей факт буде мало впливати на валютний ринок. При цьому ситуація буде консервуватися в разі отримання траншу макрофінансової допомоги від ЄС. До кінця ж кварталу може відзначатися істотний тиск на курс гривні, в тому числі з причини великих платежів за зовнішніми боргами. Збереження невизначеності з програмами міжнародної допомоги на той час може закінчитися сильними коливаннями курсу національної валюти», – вважає Тантелі Ратувухері.
Негативним наслідком невиконання зобов’язань перед МВФ можуть стати складності із залученням фінансування на міжнародних ринках. Мінфін планує розмістити євробонди на $2 млрд. Без програми МВФ вартість цих позик може істотно зрости. У Нацбанку вважають, що Україні потрібна ще одна програма фінансової допомоги.
Палка в колеса курсу
Навіть якщо Україна зуміє налагодити співпрацю в МВФ, дестабілізувати ситуацію на валютному ринку може ще цілий ряд чинників. «У цьому році ми можемо бачити завершення судових тяжб між Україною і Росією, як щодо газових угод, так і за зобов’язаннями України за євробондами на $3 млрд перед Росією.
Також може посилюватися протистояння між урядом і ображеними власниками євробондів ПриватБанку. Невдачі в цих справах можуть лягти важким тягарем на валютні резерви країни. При цьому остання обставина може генерувати кризовий ланцюжок в банківській системі», – перераховує Тантелі Ратувухері. Він нагадує, що НБУ «обезголовлений». «Це може знизити його здатність безболісно маневрувати на віражах грошового і валютного ринку», – вважає експерт. Глава НБУ Валерія Гонтарєва вже більше восьми місяців перебуває у відпустці.
Не можна обійти увагою і політичні ризики. На 2019 рік в Україні заплановано президентські і парламентські вибори. «Політичні ризики будуть мати істотний вплив, як через можливе посилення напруженості між українською владою і емітентами резервних валют, так і в силу посилення інфляційних і девальваційних очікувань від політичної нестабільності і непевності», – вважає Тантелі Ратувухері.
Олександр Вальчишен попереджає, що важливим фактором для гривні залишається психологічний фактор. «Фактором дестабілізації ситуації є поширення неправдивих уявлень про борги, в тому числі державних, з метою створення нової хвилі відтоку в готівку (переважно в долари). Це ризик з горизонтом 12-24 місяці», – вважає він. Ще один психологічний ризик – закріплення хибних негативних уявлень про ситуацію, що склалася, і створення серед підприємців і громадян атмосфери постійної невпевненості.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас