Економіка 2017 року. Біг з перешкодами чи на місці? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка 2017 року. Біг з перешкодами чи на місці?

Казна та Політика
1813
За результатами року економіка України виходить з гіршими, ніж планувалося, економічними підсумками.
Більш низькі результати
Згідно з планами уряду, зростання ВВП України в поточному році оцінювалося на рівні 3%. Реальність виявилася менш оптимістичною, річний ВВП, швидше за все, зросте на 2-2,5%.
Очікування, що в поточному році інфляція знизиться на однозначний рівень, також не виправдалися. За результатами року рівень інфляції складе 13-14%, при первинному річному прогнозі 8%.
Також в 2017 році, вперше за кілька років, відбулося зниження індексу інвестиційної привабливості нашої країни.
Надходження прямих іноземних інвестицій в поточному році продовжує знижуватися. За 11 місяців в Україну надійшло 1,6 млрд дол. інвестицій, що в 2 рази менше від показника минулого року.
За 10 місяців поточного року негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами зросло у 2,2 разу у порівнянні з минулим роком і становить 4,6 млрд дол..
Чому не виправдала сподівань
Потрібно відзначити, що економічне зростання в 2% для нашої країни сигналізує радше промахи в економічній стратегії, ніж успіхи в економіці.
За даними Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), зростання світового ВВП в 2017 році становитиме 3,6%. У 2018 році прогнозується прискорення зростання світової економіки до 3,8-4%.
Таким чином, незважаючи на те, що в поточному році зростання ВВП в Україні збільшилося, ми продовжуємо відставати в економічному розвитку як від світового рівня, так і від сусідніх країн. Так, за прогнозами МВФ, економічне зростання в Румунії в 2017 році становитиме 5,5%, у Польщі – 4,5%, Чехії і Словаччині – по 3,5%.
На думку директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, без реальних реформ забезпечити значне прискорення зростання економіки на існуючій економічній базі буде важко.
Плани уряду вийти на 4% економічного зростання можна забезпечити за умови проведення структурних реформ і створення більш привабливих умов для бізнесу і підприємництва, ніж у сусідніх країнах.
Світовий банк у своїй доповіді розкритикував неефективність проведених в Україні реформ і погіршив прогноз економічного зростання в 2018 році до 3%. Таким чином, у наступному році наша країна продовжить економічне відставання від більшості країн Центральної і Східної Європи та світової економіки в цілому.
Економіка України в 2014-2015 роках сукупно знизилася на 17%. Тому, щоб якомога швидше відіграти падіння ВВП, потрібно забезпечити в країні значно більше, ніж зараз, економічне зростання, коментує Олег Устенко. В ситуації, в якій перебуває Україна, для економічного відновлення необхідне зростання ВВП 5% і більше.
Україна продовжує залишатися однією з найбідніших країн Європи. Щоб подолати бідність, також потрібне швидке і стійке економічне зростання.
За рахунок яких резервів можна прискорити зростання економіки? На думку екс-міністра економіки Віктора Суслова, зростання цін на світових сировинних ринках сприятиме зростанню українського експорту та ВВП країни.
На даний момент вже склалася сировинна спеціалізація нашої країни у зовнішній торгівлі. Україна – великий постачальник сільськогосподарської сировини, необроблених чорних металів, хімічної продукції на світові ринки.
Економічне зростання у світі підвищує попит на продукти українського сировинного експорту. Збільшення попиту підвищує ціни на сировинні товари, тому можна чекати, що доходи України від експорту збільшаться, і це позитивно позначиться на нашій економіці, коментує Віктор Суслов.
Складність для української економіки у тому, що зниження попиту на світових ринках сировини призводить до падіння рівня нашого експорту і сукупних доходів експортерів. Як результат – зниження економічного зростання і рівня валютних надходжень в Україну.
Країни, що експортують високотехнологічні товари і послуги, менш схильні до циклічних коливань світової економіки і мають більш високий рівень доданої вартості своєї продукції. Що дозволяє їм заробляти більше і менше залежати від економічних циклів.
Тому нашій країні потрібно орієнтуватися не на сировинну модель, а на виробництво та експорт високотехнологічної продукції, товарів і послуг з високим рівнем доданої вартості.
Для цього потрібно поліпшити якість бізнес-клімату в країні і перейти до моделі інвестиційного зростання, що дозволить забезпечити більш динамічний розвиток економіки, вважає Олег Устенко. На його думку, щоб прискорити зростання ВВП, треба відмовитися від політики орієнтації на експорт товарів з низькою доданою вартістю.
На думку Віктора Суслова, для прискорення зростання економіки потрібно збільшувати внутрішній купівельний попит і обмежити вплив держави на бізнес. Для цього буде потрібний доступ до кредитів для бізнесу, зниження адміністративного і податкового тиску з боку держави на підприємців і довгострокове зростання доходів населення як умова для збільшення внутрішнього попиту в країні.
Погляд у майбутнє. Рік 2018
Серйозних підстав думати, що наступний рік стане роком економічного прориву, поки що немає. Якщо політика популізму і роздування державних доходів продовжиться, це може надати додатковий негативний вплив на економіку.
Ризиком може виявитися падіння попиту і цін на світових ринках сировини, що може негативно вплинути на доходи експортерів, валютні надходження і курс гривні.
У бюджеті на наступний рік урядом передбачається зростання економіки 3%, рівень інфляції 7%, середньорічний курс 29,3 гривні за долар.
За прогнозом експертів інвестиційної компанії ICU, за відсутності реформ, зростання ВВП наступного року може становити 2,3-2,8%, буде продовжена жорстка монетарна політика з метою зменшення обсягів грошової маси, середньорічний валютний курс становитиме близько 29 грн/дол.
Беручи до уваги, що в наступному році підвищення цін на товари і послуги, швидше за все, продовжиться, зокрема і внаслідок зниження курсу гривні, це матиме негативний вплив на рівень інфляції. Тому реальний показник інфляції в 2018 році може бути помітно вищим, ніж запланований. Так само, як це було в 2017 році.
На підставі запропонованих урядом макроекономічних показників можна зробити висновок про те, що найближчим часом не передбачається особливих змін з точки зору економічних перетворень. А якщо так – про економічний прорив поки що говорити зарано.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас