НБУ оновив порядок здійснення депозитарної діяльності та розрахунків за операціями з держпаперами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оновив порядок здійснення депозитарної діяльності та розрахунків за операціями з держпаперами

Казна та Політика
211
Національний банк України (НБУ) оновив порядок здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами, а також ввів нові види розрахунків за операціями з такими цінними паперами на позабіржовому ринку.
Як повідомляється на веб-сайті НБУ, відповідну постанову “Про затвердження положення про проведення депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами Національним банком України” №140 прийнято правлінням НБУ 21 грудня 2017 року. Документ набув чинності з 22 грудня, за винятком деяких новацій, які стають чинними з 22 квітня 2018 року після оновлення програмного забезпечення депозитарію НБУ.
За даними Нацбанку, документом передбачені нові моделі розрахунків, які відкриють альтернативні можливості для учасників фондового ринку при роботі з державними цінними паперами. Зокрема, введено модель розрахунків “оплата проти поставки цінних паперів”, яка є механізмом забезпечення депозитарієм розрахунків за операціями з цінними паперами, укладеними на позабіржовому ринку, і передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника тільки після оплати.
“Нова модель розрахунків виступає надійною альтернативою розрахункам через Розрахунковий центр і створить передумови для анонсованого раніше скасування монополії Розрахункового центру на обслуговування угод з цінними паперами”, – вказано в повідомленні.
Положенням також врегульовано порядок проведення розрахунків за принципом “поставка цінних паперів без оплати” для забезпечення проведення розрахунків за державними цінними паперами на позабіржовому ринку в умовах, коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку і регулюють їх порядок умовами договору.
В рамках положення новим клієнтам депозитарію Нацбанку спрощено процедуру відкриття рахунку: суттєво скорочено перелік необхідних документів, спрощено вимоги до їх оформлення, зокрема знято вимогу завірення документів печаткою. На додачу, процедуру розгляду документів прискорено і спрощено завдяки впровадженню нових принципів взаємодії між депозитарієм НБУ і клієнтами.
Положенням також вводяться додаткові заходи щодо забезпечення прав інвесторів, і зокрема впроваджується можливість відкриття так званих “сегрегованих рахунків” – окремих персоніфікованих рахунків для всіх типів депонентів на рівні депозитарію Національного банку.
“Це допоможе спростити ведення обліку цінних паперів і підвищить надійність зберігання інформації про права на цінні папери клієнтів. На додачу, такий крок сприятиме підвищенню гнучкості в обслуговуванні, а також розширенню переліку послуг, які депозитарні установи надають своїм клієнтам”, – зазначено в повідомленні.
Крім цього, врегульовано процедуру роботи з депозитарними установами, які припиняють діяльність з метою збереження прав на активи, які обліковуються в них.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас