Водень видобуватимуть у відкритому океані за рахунок енергії Сонця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водень видобуватимуть у відкритому океані за рахунок енергії Сонця

Технології&Авто
712
Сонячна енергія та водень – екологічно чисті джерела енергії, які теоретично можуть забезпечити всі енергетичні потреби людства. Однак ці джерела мають свої проблеми і обмеження. Команда дослідників з Колумбійської школи інженерних і прикладних наук (США) пропонує метод, який дозволить з’єднати переваги сонячної енергії і водню. Про розробку розповідає Science Daily.
В даний час виробництво водневого палива можна назвати екологічно чистим, адже основним методом є конверсія парів метану – процес, при якому в атмосферу виділяється вуглекислий газ. водночас електроліз води – розщеплення на кисень і водень під впливом електрики – є вуглецево-нейтральним. Дослідники вирішили використовувати для електролізу сонячну енергію.
Команда під керівництвом професора Даніеля Еспозіто розробила електролітичний пристрій з фотогальванічним живленням, який може працювати як автономна платформа, плаваючи у відкритому морі. Установка трохи нагадує глибоководні нафтові платформи, але замість вуглеводнів вона качає морську воду, з якої виробляють водень за рахунок енергії Сонця.
Ключовим нововведенням є спосіб поділу водню і кисню, що утворюються при електролізі. У сучасних установках для цього застосовуються дорогі мембрани. Дослідники запропонували інший метод, заснований на плавучості бульбашок газу в воді. Спеціальний електрод, покритий каталізатором тільки з одного боку, відокремлює і збирає гази без активного перекачування електролітів. Коли бульбашки газу на його поверхні стають досить великими, вони від’єднуються і спливають у верхні камери для збору. Чистота виробленого водню становить 99%.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас